Jedne z najzdrowszych i najprostszych do zrobienia lodów jakie znam:) Przygotowane bez dodatku jajek, śmietanki czy cukru, tylko i wyłącznie z bananów i ewentualnie dodatków smakowych. Przepis na lody bananowe jest stary jak świat, a kombinacji - tyle ile kucharzy:) Wystarczy mocno dojrzałe banany zamrozić, a następnie zblendować. Teraz jeszcze tylko ulubione dodatki i pyszny zdrowy deser gotowy! Ja podaje te lody moim Dzieciom bez wyrzutów sumienia:) Lody bananowe mają zaskakująco kremową i gładką konsystencję, zwłaszcza te z dodatkiem masła orzechowego. Przygotowałam dla Was lody bananowe z migdałami, z masłem orzechowym i tartą gorzką czekoladą.
Do swoich lodów bananowych możecie dodać:
- owoce (np. truskawki, jagody czy brzoskwinie, itp.)
- orzechy
- uprażone migdały
- uprażone wiórki kokosowe
- suszoną żurawinę
- rodzynki
- daktyle
- syrop klonowy
- miód
- masę kajmakową
- krem czekoladowe
- Nutellę
- kawę
- kawę zbożową
- przyprawy (np. cynamon, wanilia, kardamon, przyprawa piernikowa, itp.)
Jak widzicie możliwości jest niezliczona ilość, a z każdym dodatkiem te lody smakują wyśmienicie:) Pokombinujcie i znajdźcie swój ulubiony smak!:)
I jeszcze małe uwagi:
1) banan zamrożony w całości nie ciemnieje tak szybko podczas blendowania jak ten zamrożony w plasterkach, dlatego polecam tę metodę:);
2) im banan dojrzalszy tym lody słodsze;
3) jeżeli lody będą zbyt "płynne " po zblendowaniu, a Ty chcesz je formować w "gałki" - wystarczy, ze wsadzisz pojemnik z lodami bananowymi na 20 minut do zamrażalnika.
SKŁADNIKI:
- 3 mocno dojrzałe banany
DODATKI:
- kilka łyżeczek startej gorzkiej czekolady
- kilka łyżek masła orzechowego
- garść migdałów w płatkach
WYKONANIE:
LODY BANANOWE:
Banany obierz ze skórki, odkrój końcówki, wsadź do pojemnika i zamroź ok 3-4 h (u mnie cała noc).
Po wyjęciu z zamrażalnika pokrój banany w grubsze plasterki i zblenduj na gładką masę. Bananowe lody gotowe!
LODY BANOWO-ORZECHOWE:
Do "czystej" zblendowanej masy bananowej dodaj kilka łyżek masła orzechowego (ilość wg uznania) i zblenduj jeszcze raz krótko całość.
LODY BANANOWO-MIGDAŁOWE:
Migdały zblenduj przez 4-5 minut na gładką masę. Dodaj do nich zblendowaną masę bananowa. Całość zmiksuj krotko jeszcze raz. Lody posyp podpieczonymi na patelni i ostudzonymi płatkami migdałowymi.
Lub druga wersja: płatki migdałowe podpraż na złoto na patelni. Ostudź. Dodaj do lodów bananowych.
LODY BANANOWE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ:
Do "czystej" zblendowanej masy bananowej dodaj kilka łyżeczek startej na tarce lub drobno posiekanej gorzkiej (lub mlecznej, jeśli wolisz) czekolady.
Najlepsze bez dwóch zdań! :)
OdpowiedzUsuńja również uważam, że lody bananowe są genialne! nie wymagają dosładzania, są kremowe, a już w towarzystwie bakalii- bajka! ;)
OdpowiedzUsuń