poniedziałek, 1 września 2014

NAJZDROWSZE LODY BANANOWE




Jedne z najzdrowszych i najprostszych do zrobienia lodów jakie znam:) Przygotowane bez dodatku jajek, śmietanki czy cukru, tylko i wyłącznie z bananów i ewentualnie dodatków smakowych. Przepis na lody bananowe jest stary jak świat, a kombinacji - tyle ile kucharzy:) Wystarczy mocno dojrzałe banany zamrozić, a następnie zblendować. Teraz jeszcze tylko ulubione dodatki i pyszny zdrowy deser gotowy! Ja podaje te lody moim Dzieciom bez wyrzutów sumienia:) Lody bananowe mają zaskakująco kremową i gładką konsystencję, zwłaszcza te z dodatkiem masła orzechowego. Przygotowałam dla Was lody bananowe z migdałami, z masłem orzechowym i tartą gorzką czekoladą.

Do swoich lodów bananowych możecie dodać:
  • owoce (np. truskawki, jagody czy brzoskwinie, itp.)
  • orzechy
  • uprażone migdały
  • uprażone wiórki kokosowe
  • suszoną żurawinę
  • rodzynki
  • daktyle
  • syrop klonowy
  • miód
  • masę kajmakową
  • krem czekoladowe
  • Nutellę
  • kawę
  • kawę zbożową
  • przyprawy (np. cynamon, wanilia, kardamon, przyprawa piernikowa, itp.)


Jak widzicie możliwości jest niezliczona ilość, a z każdym dodatkiem te lody smakują wyśmienicie:) Pokombinujcie i znajdźcie swój ulubiony smak!:)

I jeszcze małe uwagi:
1) banan zamrożony w całości nie ciemnieje tak szybko podczas blendowania jak ten zamrożony w plasterkach, dlatego polecam tę metodę:);
2) im banan dojrzalszy tym lody słodsze;
3) jeżeli lody będą zbyt "płynne " po zblendowaniu, a Ty chcesz je formować w "gałki" - wystarczy, ze wsadzisz pojemnik z lodami bananowymi na 20 minut do zamrażalnika.


SKŁADNIKI:
  • 3 mocno dojrzałe banany


DODATKI:
  • kilka łyżeczek startej gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek masła orzechowego
  • garść migdałów w płatkach 


WYKONANIE:
LODY BANANOWE:
Banany obierz ze skórki, odkrój końcówki, wsadź do pojemnika i zamroź ok 3-4 h (u mnie cała noc).
Po wyjęciu z zamrażalnika pokrój banany w grubsze plasterki i zblenduj na gładką masę. Bananowe lody gotowe!

LODY BANOWO-ORZECHOWE:
Do "czystej" zblendowanej masy bananowej dodaj kilka łyżek masła orzechowego (ilość wg uznania) i zblenduj jeszcze raz krótko całość.

LODY BANANOWO-MIGDAŁOWE:
Migdały zblenduj przez 4-5 minut na gładką masę. Dodaj do nich zblendowaną masę bananowa. Całość zmiksuj krotko jeszcze raz. Lody posyp podpieczonymi na patelni i ostudzonymi płatkami migdałowymi.
Lub druga wersja: płatki migdałowe podpraż na złoto na patelni. Ostudź. Dodaj do lodów bananowych.

LODY BANANOWE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ:
Do "czystej" zblendowanej masy bananowej dodaj kilka łyżeczek startej na tarce lub drobno posiekanej gorzkiej (lub mlecznej, jeśli wolisz) czekolady.




2 komentarze:

  1. Najlepsze bez dwóch zdań! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również uważam, że lody bananowe są genialne! nie wymagają dosładzania, są kremowe, a już w towarzystwie bakalii- bajka! ;)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP