sobota, 25 października 2014

CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN




Już za chwilę Halloween, czas więc na odrażające przepisy:D Na pierwszy ogień poszły chrupiące ciasteczka orzechowe z paskudnymi pająkami na wierzchu:) Pomysł na nie znalazłam tu i lekko zmodyfikowałam:) W tym miejscu pochwały należą się mojej ukochanej Siostrze Edytce, która zajęła się przygotowaniem ciasta i upiekła te pyszności:) Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów, natomiast główki są z najzwyklejszych draży kakaowych (możecie je zastąpić np. rodzynkami w czekoladzie). Nogi pająków to lukier z dodatkiem czarnego barwnika. Przygotowanie tych ciastek zajmuje naprawdę niewiele czasu, a frajda przy tym murowana:D Ja część naszych ciasteczek schowałam do metalowej puszki, by Dzieci mogły się nimi cieszyć na przyjęciu Halloweenowym:) Bardzo polecam!  


SKŁADNIKI (na 13 dużych  lub 16 mniejszych sztuk):

  • 6 łyżek masła (najlepiej niesolonego, choć ja użyłam zwykłego)
  • 1/2 szklanki gładkiego masła orzechowego (użyłam Domowego Masła Orzechowego)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 extraktu z wanili lub 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego/śmietankowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżeczki białego cukru do posypania ciastek

DO OZDOBY:

  • 13-16 orzechów laskowych w czekoladzie lub kulek czekoladowych
  • 13-16 draży kakaowych lub rodzynek w czekoladzie
  • 1 białko lub woda
  • kilka łyżek cukru pudru
  • czarny barwnik spożywczy

WYKONANIE:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia i lekko nasmaruj ją olejem.

CIASTECZKA:
Masło utrzyj z masłem orzechowym na gładką masę.
Dodaj brązowy cukier i znów zmiksuj dokładnie.
Wbij jajko i dolej extrakt lub aromat i zmiksuj na puszystą masę (około 2 minuty).
Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy, zmiksuj ponownie krótko całość.

Wyłóż na blachę 13-16 porcji ciasta, formując je w kulki za pomocą łyżki do lodów maczanej w gorącej wodzie (ciasto mocno się klei, dlatego woda jest konieczna). 
Rozpłaszcz lekko każde ciastko i posyp białym cukrem.
Piecz przez około 8-9 minut (ja piekłam 12-13 minut) na złoty kolor.
Gorące ciastka wyjmij z piekarnika i na środku każdego z nich wciśnij lekko orzechy w czekoladzie lub kulki czekoladowe i draże, tak, aby utworzyć  "ciało"  pająka.

LUKIER:
Wymieszaj białko lub wodę z cukrem pudrem, tak, aby powstał bardzo gesty lukier. 
Dodaj kropelkę barwika spożywczego, zamieszaj i przełóż do woreczka z odciętym odrobinę rogiem.
Wyciśnij na każde ciasteczko po osiem nóg pająka.
Odstaw ciasteczka na 10-15 minut, by lukier zastygł.

Ciasteczka możesz przechowywać w metalowej puszce przez około 7 dni. Gotowe! Smacznego!









4 komentarze:

  1. Przygotowanie ich u boku Perfekcyjnej Pani Domu było samą przyjemnością, a jeśli chodzi o smak.. obłędny :) Polecam. Siostra.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przerażające ciasteczka :D super pomysł na Halloween! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne. Super wyglądają i z pewnością tak samo smakują!!!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP