sobota, 11 października 2014

TANIE PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE BEZ JAJEK, MASŁA I MLEKA, BEZ UŻYCIA MIKSERA





Dziś na Blogu niezwykle proste, bardzo tanie i ekspresowe w wykonaniu ciasto czekoladowe według przepisu Sandry Mangas Hernández. Przygotować je możecie błyskawicznie ze składników, które sądzę, że praktycznie zawsze macie w domu. Wystarczy je wszystkie umieścić w misce i dobrze wymieszać łyżką, przelać do formy i zapiec! Szybciej się nie da!:) Ciasto nie zawiera jajek, mleka ani masła, wiec mogą je jeść osoby na nie uczulone bądź na diecie. "Najkosztowniejszym" elementem ciasta jest polewa czekoladowa, do której potrzebne jest 250 g gorzkiej czekolady, ale z powodzeniem można polewę pominąć lub zrobić domową w zdrowej wersji- z wody, cukru, kakao i oleju roślinnego. Kiedy poczęstowałam tym ciastem moje Dzieci byłam przekonana, że będą wybrzydzać i kręcić nosem... Okazało się, że zakochały się w tym cieście od pierwszego kęsa i zmusiły mnie bym upiekła je już 3 razy w tym tygodniu (dobrowolnie zrezygnowały z innych słodyczy na poczet tego ciasta:D!:)) Moja Nadia powiedziała nawet, że to najlepsze ciasto czekoladowe na świecie! Ja jestem zwolenniczką maślanych ciast, w których jest też dodatek jaj i mleka, byłam więc sceptycznie do niego nastawiona, ale moje serce również to ciasto skradło... Jest po protu pyszne, wilgotne i mięsiste, a w dodatku mniej tuczące i zdrowsze niż tradycyjne czekoladowe ciasta. Z tej porcji składników wychodzi dość mała, niska porcja ciasta, tak na jedno popołudnie dla 4-osobowej rodziny:) Jeśli chcecie możecie podwoić ilość składników, wtedy otrzymacie solidną porcję ciasta lub po prostu użyć mniejszej formy do pieczenia. Na zdjęciu ciasto pieczone z podwójnej ilości składników. Bardzo polecam!


SKŁADNIKI NA CIASTO:

1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki (z górką) ciemnego kakao 
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie aromatu waniliowego lub śmietankowego)
1 łyżeczka białego octu (lub jabłkowego)
1 szklanka zimnej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
250 g gorzkiej czekolady
3-4 łyżki oleju roślinnego

WYKONANIE:
CIASTO:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Dno naczynia żaroodpornego lub formy  o wymiarach 17 x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dna i boków niczym nie smaruj.
Wszystkie składniki sypkie wsyp do miski, dodaj do nich ekstrakt, ocet i zimną wodę i dokładnie wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do naczynia lub formy i piecz około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.
Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

POLEWA:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (umieść garnuszek z połamaną czekoladą w innym garnku lub naczyniu z wrzącą wodą i mieszaj do rozpuszczenia się czekolady). Dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Polewę rozprowadź na ostudzonym cieście.
Ciasto wsadź do lodówki, aby polewa zastygła. Możesz je serwować zimne, prosto z lodówki lub wyciągnąć je z niej na 15-20 minut przed podaniem. Gotowe! Smacznego!












7 komentarzy:

  1. Fajny przepis. W ogóle to na początku myślałam, ze napis jest komputerowo nałożony na ciasto:D ale teraz sie przyjrzałam i widzę, ze cukier puder! Super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam takie naczynie do tarty ok 25cm myślisz ze moge z tych proporcji zrobic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, myślę, że bez problemu z tych proporcji możesz zrobić ciacho:)

      Usuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP