środa, 26 listopada 2014

CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I POMARAŃCZY





CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I POMARAŃCZY


Tym wpisem zaczynam serię przepisów świątecznych :))) Razem ze mną zastawicie stół na tegoroczne Święta wspaniałymi przysmakami, także zaglądajcie do mnie koniecznie, by nic nie przegapić! 
Boże Narodzenie już bliżej niż dalej, dlatego czas zakasać rękawy i zacząć szykować świąteczne menu:) Na pierwszy ogień idzie bardzo smaczne, klimatyczne ciasto ze świeżą żurawiną, na bazie jogurtu naturalnego, z najlepszą polewą z białej czekolady i skórki pomarańczowej. Ciasto pachnie obłędnie żurawiną, jest cieżkie, syte, bardzo tradycyjne, a przepyszna, słodka polewa świetnie sie łączy ze słodko-kwaśną żurawiną. Użyłam żurawiny świeżej, ale jak najbardziej możecie zamienić ją na mrożoną, dostepną w większych marketach albo po prostu suszoną, wybór należy do Was. Ciasto pieczone z tej porcji jest bardzo duże, potrzebna Wam bedzie więc większa keksówka:) Możecie też na początek upiec je z połowy składników, ale nie radzę, Rodzina Wam nie wybaczy:D Ciasto możecie upiec 2-3 dni przed Świętami, zawinąć w lnianą ściereczkę i schować do woreczka, dzieki czemu zachowa swoją świeżość (będzie nawet jeszcze lepsze!) i będziecie mogli się nim zajadać między świątecznym karpiem a pierogami:D Bardzo polecam!


SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego 
  • 120 g masła, stopionego
  • 3 duże jajka
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 450 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 250 g świeżej żurawiny (albo 150 g świeżej + 100 g suszonej lub 300 g suszonej)

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie śmietany 18%)
  • skórka starta z połowy średniej pomarańczy

WYKONANIE:
CIASTO:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Keksówkę o wymiarach 12 x31 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Mokre składniki wymieszaj krótko w misce mikserem (lub łyżką).
Suche składniki (oprócz żurawiny) wymieszaj w drugiej misce łyżką, a następnie dodaj do mokrych i wymieszaj (lub zmiksuj) całość na gładką masę (ciasto będzie bardzo gęste).
Do ciasta dosyp umytą na sitku i osuszoną świeżą żurawinę (lub mieszankę świeżej i suszonej albo samą suszoną). Wymieszaj delikatnie, ale bardzo dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanej keksówki, wyrównaj wierzch i wsadź do piekarnika. Piecz przez około 1 godzinę i 20 minut lub krócej do tzw. suchego patyczka. Ze względu na swoją objętość ciasto wymaga dłuższego pieczenia.

POLEWA:
W garnuszku zagrzej 3 łyżki śmietany kremówki, dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę i dobrze zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. 
Zdejmij garnuszek z ognia, dodaj startą skórkę z pomarańczy i jeszcze dokładnie wszystko wymieszaj.
Lekko ciepłą polewą polej ciasto. Gotowe! Smacznego!




Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi z tej strony.

17 komentarzy:

  1. Mniam ależ to ciasto wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurawina i biała czekolada to doskonałe połączenie:) Muszę wypróbować Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciacho wygląda fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Teraz i ja trafiłam do Ciebie ;) Widzę, że zostanę tu na dłużej. Twój słodko-słony świat mogłabym jeść całymi łyżkami. Obłędnie smacznie i pięknie podane. Tak lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę!:) I bardzo dziękuję. Miło będzie wzajemnie się odwiedzać:)))

      Usuń
  5. Boskie, przepadam za świeżą żurawiną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Mogę Ci zdradzić, że jutro na blogu pojawi się kolejny przepis ze świeżą żurawiną;))

      Usuń
  6. wygląda zjawiskowo :) Uwielbiam ciasta jortowe - są tak leciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Udało sie i wyszło pyszne. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP