niedziela, 7 grudnia 2014

AROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACH




 AROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACH

Dzisiejsza moja propozycja to wspaniałe połączenie delikatnej ryby, w tym wypadku dorsza, z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami z puszki. Wszystko zatopione w słodko-kwaśnym sosie, wyrazistym i aromatycznym. Jeśli nie przepadacie za rybą po grecku to może to danie będzie dla niej świetną alternatywą?:) Zaskoczcie swoich bliskich i przyjaciół w te Święta wyjątkowo pyszną potrawą o zaskakującym smaku:) Przygotujecie ją dosłownie w 20 minut, na jednej patelni, z kilku dosłownie składników. Rybka z brzoskwiniami dosłownie rozpływa się w ustach i smakuje naprawdę cudownie. I co ważne - jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekonajcie się sami!:) Bardzo polecam!


SKŁADNIKI:
  • 600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj)
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 cebula
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • oliwa z oliwek lub dobry olej
  • sok z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 0,5 łyżeczki cukru brązowego (opcjonalnie)
  • około 1 szklanki mąki pszennej


WYKONANIE:
Filety posól, popieprz i skrop lekko sokiem z cytryny (mrożone wcześniej należy odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem).
Obtocz je dokładnie w mące i usmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie lub oleju (4-5 łyżek).
Przełóż rybę na talerz. 
Na patelnię po rybie dolej jeszcze 1-2 łyżki oleju i wrzuć na nią posiekaną w drobną kostkę cebulę. Podsmaż ją przez 1-2 minuty (uważaj, żeby się nie zrumieniła), a następnie dolej około 0,5 puszki soku z brzoskwiń, zamieszaj. 
Teraz dodaj do niej odsączone z zalewy i pokrojone w grubą kostkę brzoskwinie, dołóż ketchup, posól, popieprz, ewentualnie dodaj odrobinę cukru i podsmaż jeszcze całość przez około 4-5 minut.
Na talerz wyłóż część sosu z brzoskwiniami, na to wyłóż rybę i polej resztą sosu brzoskwiniowego.
Gotowe! Smacznego!


3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :) Kojarzy mi się z żeberkami po amerykańsku tylko tam jest ananas.
    Zapisuję sobie do zrobienia :)
    http://pozeraczeczasu.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Jak sądzę można ją podawać również jako super danie dla bliskich :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję:) Tak, to danie, które można serwować cały rok, idealne na obiad dla całej rodziny albo na wspólną kolację ze znajomymi:) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP