FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA
Wyjątkowa zupa, z niewielu składników, nieskomplikowana i zaskakująca w smaku. Zupa cebulowa jest gęsta i bardzo sycąca, ma łagodny, ale zarazem wyrazisty smak. Tradycyjnie podaje się ją w malutkich miseczkach wraz z chrupiącą bagietką i zapieka z warstwą sera. Jeśli zrezygnujecie z dodatku wina, zupa wychodzi naprawdę tanio, a smakuje równie dobrze. Ale ja pokusiłam się o klasyczną wersję z procentami (które swoja droga wyparowują podczas gotowania), użyłam białego wytrawnego wina, dzięki czemu zupka zyskała jeszcze bogatszy aromat. Chrupiąca bagietka z czosnkowym masełkiem i rozpływającym się serem genialnie komponują się z całością. No i zupełna niespodzianka to dodatek szynki parmeńskiej, lekko podsmażonej na chrupko. Przełamuje ona lekko monotonny smak i nadaje wyrazistości. Nie wiem czy każdemu ta zupa przypadnie do gustu, bo jest naprawdę zupełnie inna od tradycyjnych zup, ale myślę, że warto się przekonać i choć raz ją przygotować. To jak, skusicie się?:)
SKŁADNIKI:
- 750 ml bulionu wołowego (lub warzywnego, według uznania)
- 800 g cebuli
- 3 pełne łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 150 g szynki parmeńskiej
DODATKOWO:
- bagietka
- 50 g masła
- 1 duży ząbek czosnku
- sól
- starty ser żółty (najlepiej o ostrym smaku)
WYKONANIE:
Cebule obierz z łusek, każdą przekrój na pół i pokrój na piórka.
W garnku z grubym dnem lub na patelni rozgrzej masło z oliwą z oliwek, wrzuć na nie cebulę i smaż przez około 30-40 minut, aż będzie lekko brązowa. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu przemieszać cebulę, aby się nie przypaliła.
Po tym czasie dolej wino i gotuj zupę jeszcze kilka minut, aby wino odparowało.
Na patelni zwilżonej oliwą podsmaż przez chwilkę pokrojoną w większe kawałeczki szynkę parmeńską i dodaj ją do zupy.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Masło wymieszaj z odrobioną soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmaruj nim z obu stron kromeczki pokrojonej bagietki i podsmaż je z obu stron na złoty kolor.
Przelej zupę do miseczek żaroodpornych, na wierzch połóż po kromce podsmażonej bagietki i posyp obficie startym żółtym serem. Zapiecz miseczki z zupą, aż do rozpuszczenia się sera przez około 5-7 minut. Gotowe ostrożnie wyciągnij z piekarnika.
Smacznego!
A z tego wszystkiego najlepsza grzaneczka :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, oj zgadzam :) Grzaneczka czosnkowa pierwsza klasa! :D
OdpowiedzUsuń