Cudowny, aksamitny sernik zrobiony z tony czekolady:) Zużyłam aż 6 (!!!) tabliczek, także sernik zaspokoi ochotę na nią na dłuuugo:)) Sernik składa się z trzech kuszących, rozpływających się w ustach musów z gorzką, mleczną i białą czekoladą, na bazie serka naturalnego, mascarpone i kremówki. Bez pieczenia, do przygotowania w 15 minut, potem pozostaje nam już tylko czekać, aż sernik się schłodzi. Jego słodycz przełamałam malinami i borówkami, oczywiście o tej porze roku mrożonymi. Zrobiłam go w małej formie, 18 cm, dzięki czemu jest wysoki i zgrabny. Dzięki temu deser smakuje jeszcze lepiej i pięknie się prezentuje. Na pewno świetnie nada się na nadchodzące Walentynki i może być uroczym, słodkim prezentem dla ukochanej osoby (o ile zasłużyła :DDD). Polecam!
SKŁADNIKI:
- 500 g sera mielonego z wiaderka (użyłam naturalnego "Delfiko")
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 - 1,5 szklanki cukru pudru
DO DEKORACJI
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietany kremówki
- garść borówek i malin (mogą być mrożone) lub innych owoców
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Śmietana kremówka, mascarpone i serek naturalny muszą być dobrze schłodzone (najlepiej całą noc w lodówce).
Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Ser naturalny zmiksuj krótko z mascarpone, dodaj do tego ubitą kremówkę i wymieszaj całość delikatnie drewnianą łyżką.
Każdą z czekolad połam na kostki i roztop osobno w kąpieli wodnej (rondelek z niewielką ilością gorącej wody ustaw na ogniu, na rondelek połóż miseczkę, wrzuć do niej kostki czekolady i mieszaj, aż czekolada się roztopi).
Masę serowo-śmietanową podziel na 3 części. Do każdej dodaj jeden rodzaj czekolady i wymieszaj dokładnie łyżką.
Do tortownicy przełóż kolejno masę z gorzką czekoladą, wyrównaj powierzchnię, następnie z mleczną i na koniec z białą.
Pozostałą gorzką czekoladę połam na kostki, dolej kremówkę i podgrzej do rozpuszczenia. Polej nią sernik, ułóż mrożone owoce i posyp cukrem pudrem.
Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki do schłodzenia (minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc). Gotowe! Smacznego!
wygląda obłędnie!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:))
UsuńPodoba mi się strasznie!!! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! Powodzenia w konkursie :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję, Madzia!
UsuńU'lala! To się nazywa sernik ''na wypasie'' :) Pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuń:))))) Pięknie dziękuję:)
UsuńDawno mnie tu u Ciebie Ilonko nie było. Nadrabiam zaległości i dostaję ślinotoku ;) Pyszności i jak cudownie podane. Uwielbiam ludzi, który z jedzenia tworzą sztukę!!!! Ściskam wiosennie i zapraszam do siebie! Aga
OdpowiedzUsuń<3
OdpowiedzUsuń