TORT BRIGADEIRO Z LODAMI (Torta de brigadeiro e sorvete)
Walentynki tuż tuż, zatem dziś moja kolejna propozycja, tym razem obłędny brazylijski Tort Brigadeiro z lodami! Tort składa się z intensywnego, wilgotnego, czekoladowego spodu, dużej porcji lodów kawowych (możecie użyć Waszych ulubionych) i przepysznych pralinek Brigadeiro nadziewanych truskawkami.
Całość możecie przygotować bardzo szybko, tort jest naprawdę nieskomplikowany. Upieczenie spodu to pestka, a zrobienie pralinek, jak tylko masa na nie ostygnie, zajmie Wam dosłownie 15 minut. Pralinki robi się z mleka skondensowanego, masła i kakao, które należy gotować do konsystencji bardzo gęstej masy. Do pralinek użyłam mrożonych truskawek, nie rozmrażałam ich wcześniej, dzięki czemu praliny pięknie się trzymają. W sezonie oczywiście świeże truskawki są jak najbardziej wskazane:)
Jeśli nie macie czasu albo macie lenia i nie chcecie szykować całego tortu to zróbcie same pralinki i obdarujcie nimi ukochaną osobę:)) Na pewno będzie zachwycona!
SKŁADNIKI NA SPÓD CZEKOLADOWY:
- 4 jajka w temp. pokojowej (białka i żółtka oddzielnie)
- 1 szklanka cukru
- 0,75 szklanki letniego mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA PRALINY:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 50 g masła
- 4 łyżeczki ciemnego kakao
- 1 opakowanie mrożonych truskawek
- czekoladowa posypka
DODATKOWO:
- 1 litr lodów kawowych (lub innych ulubionych)
WYKONANIE:
SPÓD CZEKOLADOWY:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ubij na sztywno. Dalej miksując, dodaj po jednym żółtku i cukier, utrzyj masę na gładko.
Dolej mleko na przemian wsypując mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do tortownicy i piecz je przez 30 minut.
PRALINY:
Podgrzej w garnuszku mleko skondensowane z masłem oraz kakao i gotuj około 10-15 minut, aż masa mocno zgęstnieje i będzie widać podczas mieszania dno garnka. Ostudź.
Dłonie posmaruj masłem, nabieraj po kawałku masy, roluj kulki, po czym spłaszcz je w dłoni i kładź po jednej zamrożonej truskawce. Ponownie formuj kulki i każdą kulkę obtocz w posypce.
Pozostaw kulki w lodówce przez około 30 minut do schłodzenia.
SKŁADNIE TORTU:
Na wystudzony spód wyłóż lody (najlepiej łyżką do lodów, ale niekoniecznie), a na nie poukładaj praliny. Podawaj od razu. Gotowe! Smacznego!
Na wystudzony spód wyłóż lody (najlepiej łyżką do lodów, ale niekoniecznie), a na nie poukładaj praliny. Podawaj od razu. Gotowe! Smacznego!
Follow my blog with Bloglovin
Tort fantastyczny! Kusi kolorami! Z kawowymi lodami - moje ulubione smaki! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia i super przepis! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:) Miło mi:)
UsuńKażda walentynka będzie zachwycona! Chętnie nią zostanę i spróbuję! :D
OdpowiedzUsuń:)))))))))))))))))))))))))
UsuńPiękny torcik i zapewne pyszny! :) U mnie te rewelacyjne kulki mają jutro premierę :)
OdpowiedzUsuńZ lodami? Wow! Pomysłowe, jeszcze o takim nie słyszałam :) Wygląda obłędnie! Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na wykorzystanie lodów :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) I mnóstwo zaoszczędzonego czasu na przyrządzanie tradycyjnego kremu:))
Usuńte truskawki w kakao wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuń-----------------------------------------------------
http://bit.ly/2exPe2V