sobota, 7 lutego 2015

SERNIK TRZY CZEKOLADOWE MUSY


SERNIK "TRZY CZEKOLADOWE MUSY"

Cudowny, aksamitny sernik zrobiony z tony czekolady:) Zużyłam aż 6 (!!!) tabliczek, także sernik zaspokoi ochotę na nią na dłuuugo:)) Sernik składa się z trzech kuszących, rozpływających się w ustach musów z gorzką, mleczną i białą czekoladą, na bazie serka naturalnego, mascarpone i kremówki. Bez pieczenia, do przygotowania w 15 minut, potem pozostaje nam już tylko czekać, aż sernik się schłodzi. Jego słodycz przełamałam malinami i borówkami, oczywiście o tej porze roku mrożonymi.  Zrobiłam go w małej formie, 18 cm, dzięki czemu jest wysoki i zgrabny. Dzięki temu deser smakuje jeszcze lepiej i pięknie się prezentuje.  Na pewno świetnie nada się na nadchodzące Walentynki i może być uroczym, słodkim prezentem dla ukochanej osoby (o ile zasłużyła :DDD). Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 500 g sera mielonego z wiaderka (użyłam naturalnego "Delfiko")
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 - 1,5 szklanki cukru pudru

DO DEKORACJI
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • garść borówek i malin (mogą być mrożone) lub innych owoców
  • cukier puder do posypania

WYKONANIE:
Śmietana kremówka, mascarpone i serek naturalny muszą być dobrze schłodzone (najlepiej całą noc w lodówce).

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Ser naturalny zmiksuj krótko z mascarpone, dodaj do tego ubitą kremówkę i wymieszaj całość delikatnie drewnianą łyżką.
Każdą z czekolad połam na kostki i roztop osobno w kąpieli wodnej (rondelek z niewielką ilością gorącej wody ustaw na ogniu, na rondelek połóż miseczkę, wrzuć do niej kostki czekolady i mieszaj, aż czekolada się roztopi).
Masę serowo-śmietanową podziel na 3 części. Do każdej dodaj jeden rodzaj czekolady i wymieszaj dokładnie łyżką.
Do tortownicy przełóż kolejno masę z gorzką czekoladą, wyrównaj powierzchnię, następnie z mleczną i na koniec z białą. 
Pozostałą gorzką czekoladę połam na kostki, dolej kremówkę i podgrzej do rozpuszczenia. Polej nią sernik, ułóż mrożone owoce i posyp cukrem pudrem.
Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki do schłodzenia (minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc). Gotowe! Smacznego!

Przepis zgłaszam do konkursu na blogu Torta Della Figlia









10 komentarzy:

  1. Podoba mi się strasznie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny! Powodzenia w konkursie :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. U'lala! To się nazywa sernik ''na wypasie'' :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno mnie tu u Ciebie Ilonko nie było. Nadrabiam zaległości i dostaję ślinotoku ;) Pyszności i jak cudownie podane. Uwielbiam ludzi, który z jedzenia tworzą sztukę!!!! Ściskam wiosennie i zapraszam do siebie! Aga

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP