Kiedy podawałam Wam przepis na pyszne Lebkuchen, obiecałam, że dodam również recepturę na tradycyjne, najpyszniejsze pierniczki, które piekę od lat na Święta. Za ich produkcję biorę się przeważnie na początku grudnia, ponieważ wychodzi ich mnóstwo, a ja robię je z podwójnej lub nawet potrójnej porcji :) W tym roku jednak, jakby to ładnie ująć, lekko zagięła mi się czasoprzestrzeń :DDD, ale oto spieszę do Was z przepisem!
Pierniczki dekoruję co roku razem z moimi Dziećmi - szykujemy lukier, biały i kolorowy oraz mnóstwo przeróżnych posypek. I choć kuchnia wygląda jak pobojowisko, radość jest ogromna i wprost uwielbiam ten czas :)
A wracając do przepisu, pierniczki po upieczeniu twardnieją, ale potrzebują zaledwie 2-3 dni na to, aby całkowicie zmięknąć, wiec macie jeszcze spokojnie czas by je przygotować. Wystarczy po upieczeniu ostudzić je i zostawić rozłożone warstwami na desce do krojenia, talerzu lub paterze, a wchłoną odpowiednio wilgoć z powietrza i będą mięciutkie :)
Pierniczki z tego przepisu wychodzą naprawdę przepyszne, dla mnie najlepsze, dlatego śmiało możecie zapakować je na prezent dla Bliskich lub powiesić na choince :)
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 120 g masła
- 200 g miodu
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru
- opcjonalnie barwniki spożywcze
WYKONANIE:
Miód, masło, cukier i przyprawę korzenną podgrzej w garnku do rozpuszczenia. Ostudź. (Możesz również pominąć ten krok i zagnieść ciasto bez podgrzewania składników). Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sodę, zrób wgłębienie, wbij jajko i wlej przestudzoną masę miodowo-maślaną. Zagnieć ciasto jak na pierogi, wyrabiając je, aż będzie gładkie i jednolite.
Ciasto wałkuj na plecaki grubości około 3 mm i wykrawaj dowolne kształty foremkami. Piecz pierniczki w temperaturze 180 stopni C przez około 8-10 minut, aż ładnie się zrumienią, uważaj tylko, by nie za mocno się przypiekły, bo będą gorzkie i twarde.
Pierniczki wyjmij z piekarnika, wystudź na kratce. Gotowe udekoruj lukrem (białko dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem, aby nie było grudek. Lukier przełóż do woreczka, odetnij leciutko końcówkę z rogu woreczka i dekoruj). Smacznego!
UWAGI:
1. Ciasto na pierniczki można dłużej przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu - owinięte folią spożywczą, lub w przykrytej, kamionkowej misce.
2. Przed pieczeniem można zrobić w pierniczkach otworki, np. słomką, a po upieczeniu przewlec sznurek i powiesić je na choince.
3. Po upieczeniu pierniczki twardnieją, dlatego należy zostawić je wyłożone partiami na desce lub talerzu na 2-3 dni, wtedy wchłoną wilgoć z powietrza i pięknie zmiękną.
4. Pierniczki można długo przechowywać np. w szczelnie zamkniętej puszce.
Pięęekneee! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)))
UsuńWygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńI tak też smakują :)))
UsuńPrzepięknie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com do zapoznania się z przepisami na świąteczne ciastka i do udziału w pysznym konkursie z marką Sante :)
Dziękuję :)
UsuńWitam Panią, czy maka ma byc tortowa czy moze byc "po prostu" pszenna? :) pozdrawiam Agatka
OdpowiedzUsuńNie, mąka ma być zwykła pszenna. Zawsze zaznaczam w przepisie, jeśli to ma być np. tortowa lub inny rodzaj :) Tutaj najzwyklejsza mąka wystarczy :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDo puszki je wlozyc po tym lezakowaniu czy od razu jak ostygnal? :-)
OdpowiedzUsuńDo puszki należy schować polukrowane już pierniczki, po leżakowaniu. No chyba, że pomijasz lukrowanie, to wtedy po samym leżakowaniu, jak wchłoną wilgoć z powietrza :)
UsuńMozna włożyć kawalek jablka i piec 3 tygodnie przed świętami , a poza tym wchłoną wilgoc z lukru
Usuń