Bardzo proste i smaczne danie jako ekspresowy obiad lub kolacja - kasza kuskus z soczystym, lekko pikantnym kurczakiem i warzywami: brokułami i cukinią. Jest to bardzo fajna potrawa, którą możecie zabrać ze sobą do pracy na lunch i odgrzać w wolnej chwili, na pewno będzie to zdecydowanie lepszy pomysł niż kolejna drożdżówka czy pączek kupiona w cukierni przy pracy :D
Porcja z tego przepisu jest spora, spokojnie wystarczy dla 4 osobowej rodziny. Danie możecie zapakować w słoik lub pojemnik i przechowywać tak przez noc, po to, by rano zabrać je ze sobą do pracy. Przyjdzie Wam ono również z pomocą kiedy nie będziecie mieli siły na długie szykowanie kolacji, a najdzie Was ochota na coś treściwego i pożywnego.
Kurczaka doprawiłam "minimalistycznie", chciałam, żeby to danie było naprawdę proste w przygotowaniu, ale jeśli macie ochotę możecie pokombinować ze swoimi ulubionymi przyprawami oraz wzbogacić całość o kolejne warzywa.
SKŁADNIKI:
- 150 g kaszy kuskus
- woda lub bulion drobiowy albo warzywny do zalania kaszy (użyłam wody)
- 1 brokuł
- 3 łyżki oleju (np. rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek)
- 1 średnia cebula
- 1 mała cukinia
- 2 niewielkie filety z piersi kurczaka lub 1 duży
- słodka mielona papryka
- pieprz cayenne albo ostra mielona papryka
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżeczki masła (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Kasze kuskus wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą lub bulionem około 1 cm ponad jej powierzchnię. Przykryj talerzykiem i pozostaw kaszę do napęcznienia.
Różyczki brokuła lekko posól i ugotuj na parze przez kilka minut (około 5-7) do miękkości, ale niech pozostaną lekko al dente.
W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj do niej umytą, osuszoną i pokrojoną w ćwierć-plasterki cukinię (wraz ze skórką). Posól i popieprz do smaku, zamieszaj i smaż przez kolejne kilka minut do miękkości cukinii. Teraz przełóż cukinię z cebulą na osobny talerz, a na patelnię po ich smażeniu wrzuć pokrojonego w większą kostkę kurczaka doprawionego papryką słodką, cayenne lub papryką ostrą, solą i pieprzem i usmaż go do miękkości przez kilka minut. Jeśli będzie za mało oleju na patelni dolej jeszcze ze 2 łyżki.
Do usmażonego kurczaka dorzuć rozdrobniony widelcem kuskus, cukinię z cebulą, a na końcu brokuły. Wymieszaj wszystko dokładnie, dosól i dopieprz ponownie do smaku i dodaj, jeśli chcesz, 1-2 łyżeczki masła. Nada ono aksamitnego posmaku potrawie, ale oczywiście w wersji dietetycznej pomiń je :) Gotowe! Smacznego!
I super przepis na jedzonko do pracy :-) mam jednak pytanie odnosnie gotowania na parze:czy potrzeba do tego specjalnego sprzetu czy jest jakis domowy sposob? :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci przypadł do gustu :) A co do Twojego pytania to oczywiście są specjalne urządzenia do gotowania na parze (tego typu: http://www.nokaut.pl/kombiwary-i-parowary/tefal-vs4003.html ), ale przyznam szczerze, ze ja wyciągam je tylko wtedy, kiedy cały obiad gotuję na parze i na każdym "piętrze" w takim urządzeniu ułożę jakieś jedzenie.
UsuńNa co dzień posługuję się zwykłym garnkiem z dodatkowym sitkiem ( http://www.agd-online.pl/garnki-do-gotowania-na-parze-garnek-indukcja-p-986.html ) do kupienia w większości marketów za około 19 zł.
Ale oczywiście istnieje jeszcze banalny, domowy sposób: wystarczy nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić najzwyklejszy metalowy DURSZLAK, a w nim umieścić np. warzywa i przykryć pokrywką.
W ostateczności brokuła można oczywiście ugotować normalnie w garnku, w osolonej wodzie, pilnując tylko, by się nie rozgotował :)