czwartek, 3 marca 2016

SAŁATKA Z KURCZAKIEM, AWOKADO I WARZYWAMI




Szybka, prosta i efektowna sałatka na obiad, kolację, imprezę lub jako lunch do pracy. Soczysty kurczak w towarzystwie aksamitnego awokado i kolorowych warzyw. Całość podana z ulubionym dressingiem mojej Córki - na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Sałatka powstała specjalnie dla niej kilka lat temu, ponieważ Nadia od małego kocha warzywa, kocha wszelkie sałatki, a wcześniej wspomniany dressing wyjada dosłownie łyżkami :D 
Sałatka pięknie prezentuje się na stole, także możecie przygotować ją dla swoich gości. Ja podaję ją najczęściej jako zdrowy i lekki obiad. Można ją również zapakować w pojemnik i zabrać do pracy jako lunch, gdyż smakuje świetnie również na zimno.
Sałatka jest pyszna, już dawno uzyskała najwyższą rekomendację mojego Męża :DD, więc bardzo ją Wam polecam!


SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ (porcja na 1-2 osoby):
  • 1 duży filet z piersi kurczaka
  • 1-2 jajka
  • 1 garść rukoli lub roszponki
  • 1 garść sałaty (np. endywii, masłowej, lodowej, itp.)
  • 0,5 awokado
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 10-12 malutkich pomidorków koktajlowych
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 0,5 małego ogórka świeżego
  • 2-3 łyżki siekanego szczypiorku
  • słodka mielona papryka
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oleju (kokosowego, rzepakowego lub oliwy)


SKŁADNIKI NA DRESING:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,75 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru (np. brązowego)
  • 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:
SAŁATKA:
Jajko/jajka ugotuj tak jak lubisz (na twardo lub półmiękko) w osolonej wodzie. 
Umytego i osuszonego fileta obkrój z błonek i posyp z obu stron papryką, solą i pieprzem.
Usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron po kilka minut albo zgrilluj na patelni grillowej.

Na talerzu ułóż pas roszponki lub rukoli, obok ułóż obrane ze skorki i pokrojone w plasterki awokado, usmażonego i pokrojonego w plasterki kurczaka, następnie kukurydzę, pomidorki (kilka możesz przekroić na pół), kolejną ulubioną sałatę, pokrojoną w piórka cebulę i plasterki ogórka. Z boku ułóż obrane ze skorupek i przekrojone na pół jajko i posyp sałatkę szczypiorkiem.

DRESSING:
Oliwę, ocet, cukier, sól i pieprz oraz sprasowany czosnek wymieszaj razem dokładnie.
Dressingiem polej sałatkę przed samym podaniem. Gotowe! Smacznego!







10 komentarzy:

  1. Witam, salatka wyglada przepieknie. Zrobie sobie na uczelnie, prosze mi tylko powiedziec dlaczego jajka w osolonej wodzie nalezy gotowac ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Hahaha, co do jajek, to takie zboczenie zawodowe, napisałam żeby ugotować je w osolonej wodzie, żeby oczywiście skorupka ładnie odchodziła póżniej. A to raczej jest oczywistą oczywistością dla każdego :D

      Usuń
  2. Piękny talerz, same pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przygotowałam tę sałatkę na dzisiejszą, wczesną kolację dla mojego męża. Był zachwycony. I ja też :-) Serdeczne dzięki za fantastyczny przepis!!! Pozdrawiam - Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, bardzo mnie to cieszy, że obojgu Wam sałatka smakowała :) Pozdrawiam Cię serdecznie!

      Usuń
  4. Dla mnie bomba! Rewelacyjnie wygląda. A jak smakuje tego dowiem się dziś kiedy to cudo wykonam na obiad. Z pewnością będzie obłędnie pyszne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Liczę, że sałatka przypadnie Ci do gustu :) Jest naprawdę pyszna. Pozdrowienia!

      Usuń
  5. Wygląda pyszne i bardzo świeżo. Aż chce się wyciągnąć rękę i porwać trochę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że smakowicie i tak wiosennie wygląda? :) Częstuj się, proszę :))

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP