Typowe ciasto idealne do popołudniowej herbatki: mocno cytrynowo - maślane, wilgotne i mięciutkie. Szybki i łatwe do zrobienia, niedrogie, nie powinno przysporzyć Wam żadnych problemów. Przepięknie pachnie skórką z cytryny i masłem, długo zachowuje świeżość i ciężko poprzestać na jednym kawałku... Robi się je błyskawicznie, także to kolejna wielka zaleta, kilka minut i ciasto ląduje w piekarniku :)
Chciałam, żeby ciasto miało ładny żółte kolor, dlatego część mąki pszennej zastąpiłam kukurydzianą. Jeśli dodacie też świeże jajka prosto od kury, kolor będzie jeszcze piękniejszy :)
Sama już nie wiem co w tym cieście lepsze: smak czy obłędny zapach... ? :)) Zdecydujcie sami :D
SKŁADNIKI (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej):
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka (rozm. L)
- 200 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 165 stopni C.
Keksówkę o wymiarach (górna krawędź) 11 x 26 cm włóż folią aluminiową i wysmaruj cienko olejem.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj , zmiksuj, dosyp obie mąki i proszek do pieczenia, masło pokrojone w drobniutką kosteczkę wlej jogurt, sok z cytryny i dorzuć skórkę. Zmiksuj całość na gładką masę przez około 1 minutę.
Przełóż masę do keksówki i piecz przez około 60-65 minut, aż drewniany patyczek wsadzony w środek ciasta będzie suchy. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie oprósz cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!
w jakiej pięknej, wiosennej odsłonie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ta babka aż się prosi o takie wiosenne dodatki :)
OdpowiedzUsuń