Najprostsze ciasto z rabarbarem, na oleju, ekspresowe, mięciutkie i pyszne :) Najlepsze do herbaty czy kawy, na piknik, do szkoły lub do poskubania w pracy :) To jedno z tych ciast, jakie piekły nasze babcie i mamy, z kilku podstawowych składników, które praktycznie zawsze są w domu.
W sezonie polecam do ciasta rabarbar, a poza nim możecie pokombinować z innymi Waszymi ulubionymi owocami :) U mnie w następnej kolejności czekają już truskawki i jagody :D
SKŁADNIKI:
- 5 jajek (rozm. L)
- 1,3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (15 g)
- 2 szklanki maki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,75 szklanki oleju rzepakowego
- 4 łodygi rabarbaru
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Formę kwadratową o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienko olejem.
Umyty i osuszony rabarbar pokrój na około 2,5 cm kawałki.
Jajka (białka i żółtka razem) oraz cukier i cukier wanilinowy ubij mikserem przez kilka minut na jasną i puszystą masę.
Wsyp mąkę i proszek oraz dolej olej i zmiksuj ponownie wszystko krótko na gładką masę. Przełóż ją do formy, na wierzchu poukładaj rabarbar.
Piecz ciasto około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostudzenia. Następnie posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!
Robiłam wiele razy takie ciasto i bardzo je lubię.
OdpowiedzUsuńTo taka klasyka, która zawsze się udaje :)
UsuńPyszne, takie smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńPrawda, prosto, pysznie i tanio :)
UsuńMmm, z rabarbarem musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńByło wprost wyborne, teraz szykuję się na truskawki :)
UsuńCudowny bez! To ciasto jest tak urocze, jak babcine ciasta z dawnych lat :)
OdpowiedzUsuńPrawda, że piękny? A jak pachnie... :) Dziękuję, to fakt, ciasto jest dokladnietakie, jak piekły nasze babcie :)
Usuń