poniedziałek, 9 maja 2016

ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW



Krem ze białych szparagów to jedna z najlepszych i najdelikatniejszych zup w sezonie wiosenno-letnim. Prosty do zrobienia, zachwyca smakiem i aksamitną konsystencją. Zwykle składniki dają niezwykły smakowy efekt i naprawdę warto pokusić się o przygotowanie tej zupy w sezonie choć raz :) 
Do podania proponuję proste grzanki na maśle, smażone chrupiące kawałki szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu albo groszek ptysiowy. Warto również zostawić podczas gotowania główki szparagów, aby moc później udekorować nimi zupę. Polecam! 

SKŁADNIKI:
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,8 l bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • 3/4 łyżeczki masła
  • kilka łyżek śmietany kremówki
  • odrobina tartej gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz


WYKONANIE:
Umyte i obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Umytym szparagom oderwij główki (odłóż na później) , odłam zdrewniałe końce (pękną same w odpowiednim miejscu pod naciskiem palców) i obierz szparagi obieraczką do warzyw. Pokrój na 2-2,5 cm kawałki. W garnku podgrzej bulion.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec dodaj starty czosnek, ziemniaki i szparagi (bez główek) i podgrzej wszystko przez 3 minuty, często mieszając, aby się nie zrumieniło.
Do bulionu przełóż ziemniaki ze szparagami i cebulą, i gotuj całość przez około 15 minut do miękkości warzyw. 5 minut przed końcem gotowania dorzuć główki szparagów i gotuj, aż zmiękną. Dosyp gałkę muszkatołową, wlej kremówkę, dorzuć masło, posól i popierz do smaku. Wyłów główki i zblenduj zupę na gładki, aksamitny krem. Rozlej do talerzy i udekoruj pozostałymi główkami. Gotowe! Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP