czwartek, 2 czerwca 2016

KNEDLE Z TRUSKAWKAMI



Tego dania nie muszę nikomu przedstawiać. Tradycyjne knedle z truskawkami zna chyba każdy i w sezonie truskawkowym grzechem byłoby ich nie zrobić :) Pyszne, mięciutkie knedle z soczystymi truskawkami w środku, polane gęsta, kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Klasyka gatunku. W drugiej wersji można je podać z bułką tartą i masełkiem. 
Knedle te robi się naprawdę łatwo i gdy ugotowane ziemniaki już ostygną, samo lepienie z tym ciastem zajmuję kilkanaście minut. Dla mnie takie knedle to prawdziwy smak dzieciństwa...Bardzo polecam! 


SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2-2,5 szklanek mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko

DODATKOWO:

  • truskawki (około 350-400 g)
  • cukier
  • śmietana do polania
  • 1 łyżka oleju

WYKONANIE:
Obrane i umyte ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedź i utłucz dokładnie, przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia. Pozostaw je do całkowitego ostudzenia.
Do zimnych ziemniaków dodaj obie mąki oraz jajko i zagnieć gładkie ciasto. Ilość mąki zależy od tego, jak mocno ciasto będzie się kleiło do rąk, ale nie przesadzaj z jej dodawaniem, żeby ciasto nie wyszło za twarde. Ma pozostać mięciutkie i elastyczne.
Z kawałka ciasta uformuj wałek i na stolnicy lub blacie posypanym mąką zroluj go lekko i pokrój na kawałki, a następnie każdy kawałek rozpłaszcz lekko dłonią. Na środek każdego krążka ułóż truskawkę (wcześniej możesz nasypać około 0,5 łyżeczki cukru), zlep brzegi i uformuj kulkę. Jeśli ciasto będzie się lepiło do rąk, oprósz je delikatnie mąką z zewnątrz. Powtórz tę czynność do wyczerpania się ciasta.
Knedle gotuj w osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Od wypłynięcia gotuj je przez około 3 minuty. Gotowe podawaj ze śmietaną i cukrem albo bułką tartą na maśle. Smacznego!



8 komentarzy:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP