sobota, 3 września 2016

KASZA JĘCZMIENNA Z INDYKIEM I KURKAMI


Bardzo pożywne i smaczne danie z kaszą jęczmienną, aromatycznym indykiem w przyprawach i kurkami. Lekko pikantne i z nutką słodyczy, dzięki dodatkowi marchewki. 
Poza sezonem możecie oczywiście użyć mrożonych kurek albo zastąpić je po prostu pieczarkami, danie będzie równie smaczne :) Również w przypadku braku kaszy jęczmiennej śmiało sięgnijcie po np. gryczaną- idealnie komponuje się ona z tym daniem. Ja dziś proponuję drobną kaszę jęczmienną wiejską, delikatną w smaku. 
To danie smakuje świetnie również kolejnego dnia, także śmiało możecie zapakować je w pudełko i zabrać ze sobą do pracy.


SKŁADNIKI (na około 3 porcje):

  • 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 400 g filetu z piersi indyka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 250 g kurek
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 5 łyżek oleju lub oliwy
  • 2 łyżeczki masła
  • sól plus świeżo mielony pieprz
  • 4 łyżki świeżo siekanej natki pietruszki


WYKONANIE:
Kasze ugotuj według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw na bok.
Oczyść kurki. W tym celu możesz przełożyć je do małego garnka, zasypać 2-3 łyżkami soli i zalać wrzątkiem. Po 10-15 minutach odlej wodę i opłucz kurki pod zimną wodą.
Mięso pokrój w kostkę (około 2 x 2 cm), dodaj ostrą i słodką paprykę, kurkumę, majeranek, sól i pieprz, wymieszaj, i odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju lub oliwy i 1 łyżeczkę masła, dodaj do tego posiekaną w kostkę cebulę i drobniutko posiekany (również w kosteczkę) czosnek. Przesmaż wszystko około 1-2 minuty
Dorzuć startą na tarce o dużych oczkach marchew i smaż warzywa około 3 minuty, a następnie dodaj oczyszczone kurki i podsmażaj wszystko kolejne 7 minut. Gotowe warzywa przełóż do miski, a na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju lub oliwy i usmaż mięso, aż zrumieni się z wierzchu i będzie miękkie w środku (około 7-8 minut).
Do mięsa wrzuć kaszę, kurki z warzywami, dodaj 1 łyżeczkę masła, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj dokładnie całość. Gotowe! Smacznego!







3 komentarze:

  1. Przepięknie wygląda to danie! W dodatku ma składniki, które bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Składniki są rzeczywiście pyszne, a razem naprawdę świetnie się komponują :)

      Usuń
  2. Pięknie wygląda to danie! Aż naszła mnie ochota na taki zdrowy obiad :) Co prawda nie jestem fanką kurkumy i indyka, spróbuję może czymś je zastąpić, ale pożyczę sobie Twój przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP