Pyszne pulpeciki w sosie kurkowo-śmietanowym, czyli szybki i prosty obiad. Podane z ryżem i domowymi buraczkami. To moja dzisiejsza propozycja dla Was. Może wizualnie niezbyt efektowna, ale za to w smaku rewelacyjna :)))
SKŁADNIKI NA PULPECIKI (NA 4 PORCJE):
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 1 namoczona w wodzie lub mleku bułka (i nastepnie odciśnięta)
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- sol i świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki oleju
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 duży ząbek czosnku
- 250 g kurek (świeżych lub mrożonych)
- 150 ml śmietany kremówki
- 1/3 szklanki wody + 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
WYKONANIE:
Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, dodaj odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, pół pokrojonej w drobniutką kostkę cebuli, majeranek, paprykę, sól i pieprz. Wyrób dokładnie mięso na gładką masę i uformuj z niej pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Na rozgrzanym oleju obsmaż pulpeciki ze wszystkich stron , dodaj drugą połowę posiekanej drobno cebuli, posiekany również w drobną kosteczkę czosnek oraz umyte (lub odmrożone) kurki. Podgrzewaj całość około 10 minut na średnim ogniu, a następnie dodaj śmietanę rozmieszaną z wodą i mąką (tak, aby nie było grudek). Wymieszaj wszytko dokładnie, dodaj 1 łyżeczkę masła i natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, pogotuj całość jeszcze chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Gotowe! Smacznego!
Mmmm... bardzo smakowita propozycja obiadu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :))
UsuńPięknie i tradycyjnie. Kurki uwielbiam w każdym daniu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja też mogę je jeść pod każdą postacią...
Usuńteraz sezon grzybowy kurki często goszczą w mojej kuchni
OdpowiedzUsuń------------------------------------------------
http://bit.ly/2exPe2V