poniedziałek, 19 września 2016

PULPECIKI W SOSIE KURKOWO-ŚMIETANOWYM



Pyszne pulpeciki w sosie kurkowo-śmietanowym, czyli szybki i prosty obiad. Podane z ryżem i domowymi buraczkami. To moja dzisiejsza propozycja dla Was. Może wizualnie niezbyt efektowna, ale za to w smaku rewelacyjna :)))  
W sezonie wykorzystajcie świeże kurki, a poza nim śmiało sięgnijcie po te mrożone. Polecam!
 


SKŁADNIKI NA PULPECIKI (NA 4 PORCJE):
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1 namoczona w wodzie lub mleku bułka (i nastepnie odciśnięta)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • sol i świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki oleju

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 250 g kurek (świeżych lub mrożonych)
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki wody + 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

WYKONANIE:
Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, dodaj odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, pół pokrojonej w drobniutką kostkę cebuli, majeranek, paprykę, sól i pieprz. Wyrób dokładnie mięso na gładką masę i uformuj z niej pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Na rozgrzanym oleju obsmaż pulpeciki ze wszystkich stron , dodaj drugą połowę posiekanej drobno cebuli, posiekany również w drobną kosteczkę czosnek oraz umyte (lub odmrożone) kurki. Podgrzewaj całość około 10 minut na średnim ogniu, a następnie dodaj śmietanę rozmieszaną z wodą i mąką (tak, aby nie było grudek). Wymieszaj wszytko dokładnie, dodaj 1 łyżeczkę masła i natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, pogotuj całość jeszcze chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Gotowe! Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Mmmm... bardzo smakowita propozycja obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i tradycyjnie. Kurki uwielbiam w każdym daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. teraz sezon grzybowy kurki często goszczą w mojej kuchni

    ------------------------------------------------

    http://bit.ly/2exPe2V

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP