Niezwykły w smaku i działaniu napój - Złote Mleko, to eliksir, który na stałe powinien zagościć w Waszym menu :) Do jego przygotowania potrzebne jest mleko oraz pasta z kurkumy, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Właściwości Złotego Mleka są nieocenione i można by tu długo wymieniać, ale podam Wam najważniejsze :) Złote Mleko idealnie nadaje się na wszelkie infekcje i przeziębienie, ponieważ ma działanie rozgrzewające. Dodatkowo podnosi odporność i ma silne właściwości antybakteryjne. Działa jak naturalny antydepresant, jak również środek przeciwbólowy. Zwalcza rewelacyjnie wolne rodniki, dlatego jest genialnym naturalnym antyoksydantem. Oczyszcza organizm oraz wspomaga budowę kości, a także leczenie takich chorób jak cukrzyca czy reumatoidalne zapalenie stawów. Główny bohater mleka, czyli kurkumina, jest uważana za najpotężniejszy, naturalny przeciwnowotworowy składnik. Kurkuma niszczy komórki nowotworowe i reguluje funkcje zdrowych komórek.
Do napoju warto dodać trochę oleju kokosowego, gdyż kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach. I nie zraźcie się dodatkiem pieprzu, podnosi on walory smakowe, ale w bardzo delikatny sposób.
Także Kochani, sami widzicie, że Złote Mleko to cud nad cudami i koniecznie czym prędzej sami się przekonajcie o jego wyjątkowym smaku i właściwościach. Ja się zakochałam :D Szczerze polecam!
SKŁADNIKI MA PASTĘ:
- 0,25 szklanki kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 0,5 szklanki wody
SKŁADNIKI NA ZŁOTE MLEKO (na 1 porcję):
- 1 łyżeczka pasty z kurkumy
- 250 ml szklanka mleka migdałowego, kokosowego, owsianego lub opcjonalnie krowiego albo koziego
- pół łyżeczki oleju kokosowego
- syrop klonowy lub inny ulubiony albo miód
WYKONANIE:
PASTA:
Do małego rondelka wlej wodę i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu około 6 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotową pastę przełóż do wyparzonego słoiczka. Możesz przechowywać ja w lodówce do 2-ch tygodni.
ZŁOTE MLEKO:
Do garnuszka wlej mleko, dodaj 1 łyżeczkę pasty, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu,aż napój się ogrzeje, ale żeby nie zagotować mleka. Napój przelej do kubka. Gotowe! Smacznego!
Źródło
Ale śliczna foteczka))
OdpowiedzUsuńO złotym mleku słyszałam wiele dobrego. Podobno idealne podczas infekcji wirusowych i grypy. Cóż... Kiedyś mleko z masłem i miodem było naturalne.... Jeśli dorzucimy do tego kurkumę, która ma niezliczoną ilość właściwości leczniczych, to wydaje mi się, że może powstać z tego, coś dobrego:)
OdpowiedzUsuń