poniedziałek, 10 kwietnia 2017

JAJKA FASZEROWANE AWOKADO



Bez jajek nie 
yobrażam sobie Wielkanocnego śniadania 😀 Dlatego jajka faszerowane awokado to świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek z majonezem - nie tylko fantastycznie smakują, ale też pięknie i wiosennie prezentują się na talerzu...
Podczas przygotowania farszu, które zajmuje naprawdę chwilę, najważniejsze jest dokładnie skropienie sokiem z cytryny (lub limonki) pokrojonego w kostkę awokado. Jest to niezbędne, aby awokado nie ściemniało przed podaniem jajek na stół i zachowało swój apetyczny wygląd.
Mimo wszystko zostawiłam sobie w lodówce jedną nadzianą połóweczkę na następny dzień - wniosek jest taki, ze farsz prezentował się mało atrakcyjnie, ale za to smak pozostał wyborny 😘
Takie jajka możecie oczywiście przygotować na inne okazje: spotkanie z przyjaciółmi, Sylwestra czy inne przyjęcie. Na pewno każdemu posmakują! 😊


SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 1 duże awokado lub 2 małe
  • 3/4 dużego ząbka czosnku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki 
  • 4 łyżeczki majonezu (więcej lub mniej według uznania)
  • sól i świeżo zmielony pieprz


WYKONANIE:
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz ze skorupek.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i łyżeczką wyjmij miąższ. Pokrój go na drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny, delikatnie wymieszaj. 
Jajka przekrój na pół i wyjmij ze środka żółtka. Posiekaj je w kostkę.
Do miseczki wsyp żółtka, pokrojone awokado, posiekany drobno szczypiorek (odłóż odrobinę do posypania wierzchu), czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez, sól oraz pieprz. Zamieszaj wszystko dokładnie, ale ostrożnie, żeby nie zrobiła się papka.
Gotowym nadzienie wypełniaj wydrążone jajka. Posyp wierzch resztą szczypiorku. Gotowe! Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP