Zdrowa i pożywna propozycja ciasteczek, które mogą być doskonałym drugim śniadaniem do szkoły lub przekąską w pracy - ciasteczka pełne marchewki, płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej, a także wiórków kokosowych, cynamonu i miodu 💕😋 Ekspresowe do zrobienia - wszystkie składniki wystarczy wymieszać w misce i uformować ciasteczka. Nie są to kruche ciastka, pozostają miękkie po upieczeniu i długo utrzymuj świeżość. Posmakują małym oraz dużym i bez wrzutów można sięgnąć po kolejne! 😉
SKŁADNIKI (na około 18 -20 ciasteczek):
- 200 g marchewki startej na tarce o małych oczkach (1 duża lub 2 małe marchewki)
- 130 g płatków owsianych górskich (króciutko zmielonych w blenderze)
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 4 - 5 łyżek miodu
- 5 łyżek oleju kokosowego (płynnego) lub opcjonalnie innegi roślinnego
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej go temperatury 175 stopni C.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki wymieszaj w misce dokładnie łyżką na jednolitą masę.
Lekko zwilżonymi dłońmi formuj kulki wielkości ciut większej niż orzech włoski. Każda kulkę kładź na blasze i lekko rozpłaszczaj ją na niej. Piecz ciasteczka przez 17 minut do lekkiego zezłocenia. Upieczone pozostaw do całkowitego ostudzenia. Gotowe! Smacznego!
pyszne i zdrowe:)
OdpowiedzUsuńZuza, nic dodać, nic ująć! 🤗
Usuń