poniedziałek, 19 marca 2018

TEST PATELNI WOLL SZAFIR


Patelnie Woll Szafir
Porządna patelnia to podstawa w każdej kuchni, dlatego kiedy kilka tygodni temu otrzymałam of firmy Gustus ich produkt - patelnię do smażenia bez tłuszczu WOLL Szafir z propozycją przetestowania jejnie zastanawiałam się ani chwili 😊 Przez ten czas przetestowałam patelnię wielokrotnie, aby móc się podzielić z Wami naprawdę rzetelną opinią. Zatem zaczynamy!

Patelnia WOLL Szafir jest patelnią tytanową, którą możemy stosować na kuchence gazowej, indukcyjnej, elektrycznej czy węglowej. Do wyboru mamy rozmiar 20, 24, 28 i 32 cm. Również możemy wybrać wysokość ścianek patelni - wysoką i niską. Patelnia WOLL Szafir nadaje się do pieczenia w piekarniku. Przed pierwszym użyciem zaś wystarczy tylko patelnię umyć w gorącej wodzie, a następnie osuszyć i już można tworzyć kulinarne pyszności!

Patelnia jest masywna, ciężka, ma wysokie prostopadle ścianki i rewelacyjną powłokę z ceramiki tytanowo - szafirowej, która zapewnia jej długą żywotność. Patelnia posiada 25-letnią gwarancję na równość dna, a także 2 letnią gwarancję na powłoki i uchwyty. 



Patelnia do smażenia bez tłuszczu Woll linia Szafir

























1) DNO PATELNI

Dno patelni jest grube i porządne, dzięki czemu gwarantuje optymalny przepływ ciepła, a także zapobiega odkształcaniu się patelni nawet w wysokich temperaturach. Użyta technologia pozwala na smażenie całkowicie bez tłuszczu co jest fantastyczną opcją dla wszystkich, którzy go ograniczają w swojej kuchni. Poza tym patelnia nie kołysze się i nie przechyla na kuchence, jest stabilna i nie ma możliwości, żeby przewróciła się wraz z zawartością, co zdarza się nie raz przy gorszej jakości produkcie. Powłoka patelni jest wyjątkowo odporna na zarysowania, a po nagrzaniu patelnia ma taką samą temperaturę we wszystkich miejscach i pozwala na oszczędne przygotowywanie potraw.

2) SZKLANA POKRYWA

Pokrywa wykonana jest z żaroodpornego szkła, hartowanego i polerowanego. Można ją używać do energooszczędnego pieczenia do temperatury 250 stopni C. Idealnie przylega ona do patelni, a umieszczony w górnej części maleńki otwór sprawnie odprowadza parę wodną.

3) OPRAWA UCHWYTU

Do zamontowania rączki patelni użyto technologii zatopionego mosiądzu, dzięki czemu jest  ona całkowicie bezpieczna w użytkowaniu. Kolejnym plusem jest również to, że rączka się nie nagrzewa podczas smażenia. Jedynie przy pieczeniu  w piekarniku należy użyć rękawicy kuchennej do wyciągania patelni.

4) MYCIE

Patelnia przeznaczona jest do mycia w zmywarce, jednak uważam, że nie jest to konieczne. Wystarczy dno patelni przetrzeć ręcznikiem kuchennym lub zwilżoną gąbką - zabrudzenia znikają od razu. Możecie zapomnieć o uciążliwym szorowaniu patelni, tutaj wystarczy dosłownie kilka sekund by przywrócić jej blask!





A poniżej możecie zobaczyć jak sprawowała się patelnia do smażenia bez tłuszczu WOLL Szafir:


Na pierwszy ogień poszła Zielona Szakszuka ze Szpinakiem - usmażyłam ja ekspresowo, dzięki równomiernemu rozłożeniu ciepła. Dodatkowo dzięki mega szczelnej pokrywie jajka ścięły się doskonale, tak jak lubię pół twardo - pół miękko i śniadanie miałam gotowe w dosłownie kilka minut.

Patelnie WOLL Szafir tytanowe

Także daniem w słodkim wydaniu przetestowałam Patelnie WOLL Szafir... Genialne Tosty z chałki idealnie się zrumieniły, a nie jak to często bywa spaliły na maśle 😏 


Wysokie patelnie WOLL Szafir
Francuskie tosty nadziane serkiem

Również przygotowanie Frittaty z Ziemniakami i Białą Kiełbasą poszło wyjątkowo sprawnie - całość, po  uprzednim podsmażeniu, bez problemu zapiekłam na patelni w piekarniku - wnętrze frittaty było doskonale upieczone, a ser na wierzchu świetnie się zrumienił.


Patelnie WOLL Szafir z odpinaną rączka

Wszystkie trzy przepisy oczywiście pojawią się wkrótce na Blogu 😃




PODSUMOWANIE

Zalety:
  • możliwość beztłuszczowego smażenia
  • nieprzywierająca powłoka
  • szybki czas nagrzewania
  • ta sama temperatura we wszystkich miejscach patelni
  • wysoka odporność na zarysowania
  • wysoki brzeg patelni - zapobiegający rozlaniu zawartości
  • błyskawiczne czyszczenie
  • możliwość użycia patelni w piekarniku

Wady:
  • dość wysoka cena (499 - 519 zł), którą jednak całkowicie rekompensuje wyjątkowa jakość patelni. Jestem pewna, ze posłuży ona Wam przez długie lata, zaoszczędzi mnóstwo pracy z czyszczeniem i zmniejszy ilość zużytej energii.

Podsumowując mogę z pełnym przekonaniem Polecić Wam patelnię do smażenia bez tłuszczu WOLL Szafir. Przetestowałam ją bardzo porządnie przez kilka tygodni i ani razu się nie zawiodłam. Wiem, że będzie mi ona towarzyszyć w kuchni latami... I to chyba jest najważniejsze dla każdej kucharki czy kucharza, prawda? Inwestycja w taką patelnię zwróci się Wam z nawiązką - możecie zapomnieć o co kilkomiesięcznej wymianie patelni niskiej jakości na nowe!


Cały asortyment firmy możecie znaleźć na TEJ Stornie! Znajdziecie tam również patelnie z odpinaną rączką 😊



A dla wszystkich czytelników mojego Bloga mam rabat na cały asortyment -15%! Wystarczy użyć podczas zakupów kodu:  ILONA15 

Kod ważny jest od dziś do 15.04.2018 r.


 Zapraszam!


Wpis powstał we współpracy z firmą Gustus

4 komentarze:

  1. Bardzo smacznie wygląda...czas zmienić patelnię i może też wyczaruję takie cuda jak Pani Ilona ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Naprawdę warto się skusić - taka patelnia to skarb w kuchni! :))

      Usuń
  2. Wygląda super!!!! Zapewne tak samo smakuje :-) Teraz tylko pozostaje namówić mojego "Łasucha" Mężulka na małą inwestycję :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję ślicznie! Skoro Mąż taki "Łasuch" to na pewno uda Ci się go przekonać ;P Trzymam kciuki! :))

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP