środa, 20 czerwca 2018

MAKARON Z BROKUŁAMI, BOBEM I CUKINIĄ W CYTRYNOWYM SOSIE ORAZ Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM



To danie mogłabym opisać jednym słowem: GENIALNE. Ale... nie byłabym sobą, gdybym nie porozpływała się nad nim w pełnym zachwytów, wzniosłym opisie... 😂 No więc... 
Makaron casarecce, idealnie ugotowany - al dente, w towarzystwie sprężystych warzyw: brokułów, młodego bobu i cukinii, otulony kremowym sosem z delikatną, cytrynową nutą... Z dodatkiem prażonego słonecznika - dla dodania chrupkości i odrobiną parmezanu oraz listkami świeżej bazylii - dla podkręcenia smaku... 😋👌
Brzmi bogato... A to to tylko kilka podstawowych składników, idealnie skomponowanych... Wyjątkowym czyni go dodatek skórki otartej z cytryny i sok z niej wyciśnięty. Oto sekret mistrzostwa całego dania, dlatego - broń Boże - nie rezygnujcie z jej dodatku, a gwarantuję Wam, że oczarujecie tym daniem każdego... 💕


SKŁADNIKI (na około 4 porcje):

  • 500 g bobu
  • 1 brokuł
  • 400 g makaronu (użyłam rodzaju casarecce, ale może być jakikolwiek)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 1 większa cukinia (około 400 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g gęstej śmietany kremówki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3-4 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka łyżeczek tartego parmezanu lub grana padano 
  • listki bazylii (opcjonalnie)
  • kilka łyżek słonecznika łuskanego
  • sól i świeżo mielony pieprz


WYKONANIE:
W większym garnka zagotuj wodę z solą i cukrem (dałam 1 łyżeczkę soli i 1 cukru). Wrzuć bób i różyczki brokuła, i ugotuj je - z tym, że brokuły wyciągnij wcześniej, żeby pozostały al dente. Zajmie to kilka minut. Młody bób też nie potrzebuje się długo gotować - u mnie było to 10 min.
Po tym czasie wyjmij bób z wody za pomocą sitka i wrzuć do niej makaron, i ugotuj według czasu podanego na opakowaniu (by pozostał również al dente). Odlej 3 chochelki wody po warzywach i makaronie do małej miski. Odcedź.
W międzyczasie na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i zeszklij na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dorzucić grubsze plasterki cukinii  pokrojone w ćwiartki  (wraz ze skórką), podsmaż krótko do miękkości. Posól i popieprz lekko warzywa, a następnie dorzuć wyciśnięty przez praskę czosnek.
Teraz dolej śmietanę i około 2-3 chochelki wody z gotowania makaronu. Dodaj sok i skórkę z cytryny, sol i pieprz do smaku. Zamieszaj i chwilę podgrzewaj sos.
Dorzuć makaron, ponownie dokładnie zamieszaj, dołóż brokuły i bób (obierz go ze skórki wcześniej). Całość delikatnie zamieszaj i posyp parmezanem, uprażonym uprzednio na suchej patelni słonecznikiem orz listkami bazylii (opcjonalnie). Gotowe! Smacznego!


1 komentarz:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP