piątek, 5 kwietnia 2019

SAŁATKA Z PIECZONYMI BATATAMI, AWOKADO I FETĄ


Przepyszna i elegancka sałatka, pięknie się prezentuje i smakuje extra! 👌 Jest w  niej wszystko co uwielbiam: bataty pieczone z dodatkiem ostrej papryki: słodko - pikantne,  aksamitne awokado, kremowa i słona feta, soczyste ziarenka z owocu granatu, rukola z orzechowym posmakiem i chrupiące, prażone pestki słonecznika.  Do tego miodowo - musztardowy dressing i genialny posiłek gotowy. Upieczenie batatów zajmie Wam około 25 minut, w tym czasie zdążycie spokojnie przygotować resztę składników i sos. Także nie napracujecie się wiele, a najecie zdrowo i pysznie do syta 😋 Koniecznie wypróbujcie przepis!

SKŁADNIKI:
  • 1 duży batat (około 300 -350 g)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki oleju lub oliwy
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • 100 g fety
  • 5 łyżek słonecznika łuskanego
  • ziarenka owocu granatu (1 mały lub 1/2 dużego granatu)


SKŁADNIKI NA DRESSING:
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki oliwy lub oleju


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. 
Bataty obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę. Wymieszaj je z oliwa, ostra papryką, solą oraz pieprzem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i  piecz przez około 25 minut do miękkości.
W międzyczasie na suchej patelni upraż na złoty kolor słonecznik. Na dużym talerzu lub półmisku rozłóż rukolę. Dodaj fetę pokrojoną w kostkę, ziarenka z granatu, awokado oraz upieczone bataty. Całość posyp pestkami słonecznika.

DRESSING:
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w szklance lub miseczce i polej dressingiem sałatkę. Gotowe! Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP