SKŁADNIKI:
- 1 duży batat (około 300 -350 g)
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki oleju lub oliwy
- 1 opakowanie rukoli
- 1 duże, dojrzałe awokado
- 100 g fety
- 5 łyżek słonecznika łuskanego
- ziarenka owocu granatu (1 mały lub 1/2 dużego granatu)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1,5 łyżki oliwy lub oleju
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Bataty obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę. Wymieszaj je z oliwa, ostra papryką, solą oraz pieprzem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 25 minut do miękkości.
W międzyczasie na suchej patelni upraż na złoty kolor słonecznik. Na dużym talerzu lub półmisku rozłóż rukolę. Dodaj fetę pokrojoną w kostkę, ziarenka z granatu, awokado oraz upieczone bataty. Całość posyp pestkami słonecznika.
DRESSING:
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w szklance lub miseczce i polej dressingiem sałatkę. Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)