Klasyczna babka piaskowa, której smak niewątpliwie kojarzy mi się z dzieciństwem... Przepis znalazłam na stronie "Domowe Wypieki" - babka jest lekka, sypka, po prostu pyszna... 😋 Moje Dzieci zjadają ją nim zdążę zaparzyć kawę dla siebie, dlatego w kuchni od razu szykuję składniki na drugą porcję 😂 Babkę robi się bez dodatku proszku do pieczenia, dlatego ważne jest dokładne ubicie masła, cukru i żółtek na gładką masę oraz białek na sztywną pianę. Zaś o jej sypkości decyduje dodatek sporej ilości skrobii ziemniaczanej. Autorka podaje, że mąkę pszenną można w całości zastąpić skrobią ziemniaczaną i otrzymamy wtedy mega sypką babkę w wersji bezglutenowej. Nie wypróbowałam jeszcze tego sposobu, ale myślę, że warto 👌Na Wielkanoc babka jak znalazł - szybka, prosta i smakowita! 🐤
SKŁADNIKI (wszystkie składniki muszą być w temepraturze pokojowej):
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- 150 g skrobi ziemniaczanej
DODATKOWO:
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C (grzałka góra - dół).
Keksówkę o długosci około 26 cm wysmaruj masłem i posyp mąką.
W misce wymieszaj mąkę pszenną ze skrobią, a białka oddziel od żółtek.
Masło utrzyj ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dodaj stopniowo cukier, miksując nadal na najwyższych obrotach. Po czym dodawaj po 1 żółtku, miksując po około 1 minutę po dodaniu każdego żółtka.
Teraz dodaj do utartej masy wymieszane mąki i zmiksuj na najniższych obrotach mikserem albo ręcznie - krótko, tylko do połączenia się składników.
Białka ubij na sztywno i dodaj w porcjach do ciasta, mieszając drewnianą łyżką delikatnie.
Piecz babkę około 1 godziny, do tzw. suchego patyczka. Pu upieczeniu wyjmij bakę i pozostaw do lekkiego ostygnięcia, a nastepnie wyłóż ją na kratkę kuchenną i ostudź całkowicie. Zimną babkę posyp cukrem poudrem. Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)