Jeśli szukacie najlepszego, absolutnie niezawodnego i doskonałego przepisu na chlebek bananowy to trafiliście idealnie! 🍌👌Podaję Wam dziś przepis na przepyszny, mięciutki, wilgotny i pachnący chlebek bananowy, który zrobicie błyskawicznie, nie używając przy tym miksera i nie brudząc wielu naczyń. Wystarczy jedna miska i widelec do rozgniecenia bananów. Czasem ugniatam je również tłuczkiem do ziemniaków 😄 Poważnie, zajmuje do 3 sekundy i kilka ruchów ręką. Na Blogu od lat jest praktycznie identyczny przepis na bananowy chlebek, ale jest on żytni (PRZEPIS TUTAJ - KLIK). Jest równie wyborny, wiec zachęcam Was do wypróbowania i tej wersji.
Zdarza się, że taki chlebek piekę 2 razy w tygodniu, moje Dzieci go uwielbiają i zawsze wyjadają jeszcze ciepły. Zresztą on smakuje doskonale na zimno, ciepło i jest naprawdę świetny "stostowany" w opiekaczu. Smak bananów jest wtedy jeszcze intensywniejszy.
Chlebek zawsze sie udaje, nie ma zakalca, wystarczy upiec go to tzw. suchego patyczka, około godzinki. Jestem pewna, że jak raz go spróbujecie, przepis zostanie z Wami na zawsze 😉
SKŁADNIKI:
- 4 bardzo dojrzałe banany*
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki roztopionego masła
- 1 jajko
- 1,75 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć lub dać np. aromat śmietankowy lub waniliowy)
* Czasem jak nie mam 4 bananów, daje 3 szt i tez jest ok.
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.
Banany obierz ze skórki, umieść w misce i rozgnieć je na miazgę widelcem lub ... tłuczkiem do ziemniaków :) (nie musi być dokładnie).
Masło roztop w garnuszku i dodaj do rozgniecionych bananów.
Dosyp cukier, wbij jajko i dolej wanilię. Przesyp mąkę, sodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj łyżką (nie potrzebujesz tu używać miksera).
Keksówkę nasmaruj olejem rzepakowym i przelej do niej ciasto. Wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika i piecz około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego!
Keksówkę nasmaruj olejem rzepakowym i przelej do niej ciasto. Wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika i piecz około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego!
Świetny chlebek bananowy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście przepis jest bardzo prosty, a chlebek jest wspaniały!
OdpowiedzUsuń