Mam dziś dla Was bardzo ciekawy i pyszny przepis z wykorzystaniem wątróbki drobiowej. Przygotowałam wyjątkową sałatkę: ze złocistą wątróbką, karmelizowanymi w glassie balsamicznej jabłkami oraz gruszkami... Podałam ją na świeżej roszponce oraz posypałam obficie orzechami włoskimi i pistacjami. Sałatka smakuje wybornie, a smaki idealnie się ze sobą komponują – delikatna wątróbka, słodkie, soczyste owoce oraz chrupiąca sałata i orzechy...
Całość robi się błyskawicznie, a potrawa znika z talerza jeszcze szybciej :) Danie to przyrządziłam w ramach współpracy z „Kurczakiem Zagrodowym z Podlasia” (LINK). Miałam już przyjemność kosztować całego kurczaka a teraz muszę przyznać, że podroby są równie wysokiej jakości.
„Kurczak Zagrodowy z Podlasia” (LINK) to przede wszystkim wysokiej jakości produkt:
hodowany jest w małych, rodzinnych gospodarstwach
nie zawiera antybiotyków
ma dostęp do zagrody na świeżym powietrzu
podawana jest mu karma roślinna bez GMO
W moim domu od zawsze często jadło się wątróbkę, uwielbiałam ją za dziecka i nadal w tej kwestii nic się nie zmieniło :) Właściwie przyrządzana wątróbka jest delikatna, krucha i mięciutka.
Ale wątróbka drobiowa bogata jest również w witaminy i składniki mineralne, przede wszystkim w witaminę A, B i żelazo. Zawiera również sporo białka, a także witaminy B3 i fosfor. Jest bardzo wartościowym produktem wspomagającym leczenie anemii. Dlatego warto ją włączyć do swojej diety i raz na jakiś czas przyrządzić z niej coś pysznego. Równie istotną sprawą jest to, że wątróbka z kurczaka ma stosunkowo mało kalorii, a podana w formie sałatki na pewno stanowi wartościowy posiłek.
SAŁATKA Z WĄTRÓBKĄ I KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI ORAZ GRUSZKAMI
SKŁADNIKI:
- 500 g wątróbki z Kurczaka Zagrodowego
- 1 duża cebula
- 1 duża gruszka
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka glassy balsamicznej
- 2 łyżeczki majeranku
- 3 – 4 łyżki oleju
- kilka łyżek mąki do obtoczenia wątróbki
- kilka łyżek orzechów włoskich i pistacji
- 2 -3 garści roszponki
WYKONANIE:
Z umytego jabłka oraz gruszki wykrój gniazda nasienne i owoce pokrój w ósemki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier i glassę balsamiczną, wymieszaj, wsyp owoce i przesmaż całość, aż owoce zmiękną lekko.
Kawałki wątróbki obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i usmaż wątróbkę po kilka minut z każdej strony do lekkiego zezłocenia.
Wątróbkę zdejmij z patelni i na pozostałym tłuszczu przesmaż lekko cebulę pokrojoną w piórka.
Do miski wyłóż opłukaną i osuszoną roszponkę oraz naprzemiennie wątróbkę, cebulę i karmelizowane owoce. Posyp całość orzechami włoskimi oraz pistacjami i polej wytopionym z cebuli i wątróbki tłuszczem.
Wpis powstał we współpracy z "Kurczakiem Zagrodowym z Podlasia"
Ja też uwielbiam wątróbkę, ale muszę przyznać, że w takim wydaniu, to jest "mistrzostwo kulinarne"
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) To prawda, w tej wersji jest pyszna :)
Usuń