czwartek, 13 maja 2021

SAŁATKA Z WĄTRÓBKĄ I KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI ORAZ GRUSZKAMI


Mam dziś dla Was bardzo ciekawy i pyszny przepis z wykorzystaniem wątróbki drobiowej. Przygotowałam wyjątkową sałatkę: ze złocistą wątróbką, karmelizowanymi w glassie balsamicznej jabłkami oraz gruszkami... Podałam ją na świeżej roszponce oraz posypałam obficie orzechami włoskimi i pistacjami. Sałatka smakuje wybornie, a smaki idealnie się ze sobą komponują – delikatna wątróbka, słodkie, soczyste owoce oraz chrupiąca sałata i orzechy...

Całość robi się błyskawicznie, a potrawa znika z talerza jeszcze szybciej :) Danie to przyrządziłam w ramach współpracy z „Kurczakiem Zagrodowym z Podlasia” (LINK). Miałam już przyjemność kosztować całego kurczaka a teraz muszę przyznać, że podroby są równie wysokiej jakości.


„Kurczak Zagrodowy z Podlasia” (LINK) to przede wszystkim wysokiej jakości produkt:

  • hodowany jest w małych, rodzinnych gospodarstwach

  • nie zawiera antybiotyków

  • ma dostęp do zagrody na świeżym powietrzu

  • podawana jest mu karma roślinna bez GMO


W moim domu od zawsze często jadło się wątróbkę, uwielbiałam ją za dziecka i nadal w tej kwestii nic się nie zmieniło :) Właściwie przyrządzana wątróbka jest delikatna, krucha i mięciutka.

Ale wątróbka drobiowa bogata jest również w witaminy i składniki mineralne, przede wszystkim w witaminę A, B i żelazo. Zawiera również sporo białka, a także witaminy B3 i fosfor. Jest bardzo wartościowym produktem wspomagającym leczenie anemii. Dlatego warto ją włączyć do swojej diety i raz na jakiś czas przyrządzić z niej coś pysznego. Równie istotną sprawą jest to, że wątróbka z kurczaka ma stosunkowo mało kalorii, a podana w formie sałatki na pewno stanowi wartościowy posiłek.


SAŁATKA Z WĄTRÓBKĄ I KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI ORAZ GRUSZKAMI


SKŁADNIKI:

  • 500 g wątróbki z Kurczaka Zagrodowego
  • 1 duża cebula
  • 1 duża gruszka
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka glassy balsamicznej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 – 4 łyżki oleju
  • kilka łyżek mąki do obtoczenia wątróbki
  • kilka łyżek orzechów włoskich i pistacji
  • 2 -3 garści roszponki


WYKONANIE:

  1. Z umytego jabłka oraz gruszki wykrój gniazda nasienne i owoce pokrój w ósemki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier i glassę balsamiczną, wymieszaj, wsyp owoce i przesmaż całość, aż owoce zmiękną lekko.

  1. Kawałki wątróbki obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i usmaż wątróbkę po kilka minut z każdej strony do lekkiego zezłocenia.

  2. Wątróbkę zdejmij z patelni i na pozostałym tłuszczu przesmaż lekko cebulę pokrojoną w piórka.

  3. Do miski wyłóż opłukaną i osuszoną roszponkę oraz naprzemiennie wątróbkę, cebulę i karmelizowane owoce. Posyp całość orzechami włoskimi oraz pistacjami i polej wytopionym z cebuli i wątróbki tłuszczem.



                            Wpis powstał we współpracy z "Kurczakiem Zagrodowym z Podlasia"

2 komentarze:

  1. Ja też uwielbiam wątróbkę, ale muszę przyznać, że w takim wydaniu, to jest "mistrzostwo kulinarne"

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP