poniedziałek, 7 października 2013

Banoffee pie




Obłędnie słodki deser dla leniuchów:)) Banoffee pie... jedna z moich ulubionych bomb kalorycznych... Kruche ciasteczka, pokaźna porcja pysznego kajmaku, słodkie banany i bita śmietana... W tej wersji (by zagłuszyć wyrzuty sumienia;)) dodałam do pełnoziarnistych ciastek po garści płatków owsianych i orzechów laskowych i ułożyłam deser zamiast w w tortownicy, w pucharkach. Spodu nie ugniatałam na twardo, lecz pozostawiłam go lekko sypkiego. Szybciej i bardziej słodko się nie da - ja to połączenie uwielbiam! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować banoffee pie, nie zwlekajcie! Niebo w gębie!:)


SKŁADNIKI na 6 pucharków:
  • 200 g pełnoziarnistych ciastek Digestive
  • garść płatków owsianych
  • garść orzechów laskowych
  • 130 g roztopionego masła
  • 1 puszka kajmaku
  • 2 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g serka mascarpone

WYKONANIE:
Ciastka, płatki owsiane i orzechy laskowe wrzuć do malaksera i krótko zmiksuj, tak aby pozostały kawałeczki. Dodaj roztopione ciepłe masło i całość dokładnie wymieszaj. Gotową mieszankę przesyp do 6 pucharków (lub jednego dużego, płaskiego naczynia, jeśli wolisz robić deser w całości w jednym naczyniu).
Łyżeczką nałóż do każdego pucharka kajmak, tyle ile lubisz.
Banany pokrój w plasterki grubości 4-5 mm, skrop je sokiem z cytryny, żeby nie czerniały. Wyłoż plasterki banana na kajmak, aby przkryć go nimi całkowicie.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone i jeszcze krótko zmiksuj. (Do śmietany nie dodawaj żadnego cukru, deser jest bardzo słodki!). Nałóż ubitą kremówkę do szprycy i udekoruj nią wierzch deseru ozdobnymi rozetkami lub połóż porcję śmietany po prostu łyżką. Deser możesz schłodzić przed podaniem w lodówce. Smacznego!




2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP