czwartek, 28 listopada 2013

Cranberry Noël





Absolutna konieczność na świątecznym stole - Cranberry Noël wg Marthy Stewart. Obłędne maślane ciasteczka, idealnie kruche, nadziane żurawiną, pistacjami i orzechami laskowymi, w otoczce z wiórków kokosowych... Dla mnie jedne z najpyszniejszych ciasteczek jakie jadłam! Idealnie nadają się, aby je pięknie zapakować w ozdobną folię, przewiązać wstążeczką i rozdać jako miły świąteczny upominek najbliższym. Szybciutkie w przygotowaniu, jedynie ciasto musi pół godzinki poleżeć przed pieczeniem w zamrażarce. W szczelnie zamkniętej puszce, upieczone dzisiaj przetrwają aż do Świąt. Moje dzisiejsza porcja nie ma oczywiście szans, za chwilkę zniknie z talerza ostatnie ciastko, dlatego na pewno będę je jeszcze piekła przed samymi Świętami:) Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:
  • 225 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 torebka cukru z wanilią
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 1/3 szklanki siekanych pistacji
  • 1/3 szklanki siekanych orzechów laskowych (można użyć dowolnych orzechów, np. włoskich, pekan, nerkowców)
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny

WYKONANIE:
Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem, esencją lub cukrem z wanilią na puszystą masę.
Dodaj do niej mleko i sól oraz mąkę i dobrze zmiksuj. Ciasto będzie bardzo gęste, dlatego dokończ wyrabianie ciasta ręcznie.
Dosyp orzechy i żurawinę i porządnie wymieszaj całość.
Ciasto podziel na dwie części i z każdej uformuj dwa wałki około 30 cm długości.
Wałki ciasta posmaruj mlekiem przy pomocy pędzelka i obtocz je w wiórkach kokosowych wysypanych na deskę lub tacę.
Wsadź ciasto do zamrażalnika na 30 minut (ja wsadziłam razem z tacą bez przykrywania).
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Po tym czasie pokrój uformowane wałki w około 1 cm plastry, ułóż na blasze i piecz 12-15 minut aż boki ciasteczek ładnie i leciutko zbrązowieją. Gotowe wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego!

2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP