niedziela, 10 listopada 2013

MAKARONOWE MUSZLE Z SEROWYM TRIO





 Moi Drodzy, jeśli nie macie pomysłu na pyszny obiad lub wyborną kolację, to ja przychodzę Wam z pomocą!:) Makaron Conchiglioni, czyli dorodne makaronowe muszle wypełnione najlepszym serowym nadzieniem: mozzarellą, mascarpone i camembertem. Cudowny, śmietankowy smak połączyłam z soczystym, pomidorowym sosem i całość zapiekłam w piekarniku. Danie wyszło przepyszne, nie dość, że cieszy oczy, to jeszcze wykwintnie smakuje. Bardzo polecam!


SKŁADNIKI na około 4 porcje:
  • 300 g makaronowych muszli Conchiglioni
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 kulki mozzarelli
  • 170 g sera camembert
  • sól

SKŁADNIKI na sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli (lub więcej wg uznania)
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczko suszonej bazylii

WYKONANIE:
MAKARONOWE MUSZLE:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź.
Mozzarellę poszarp na małe kawałeczki, camembert pokrój w drobną kostkę.
Oba sery wymieszaj w misce.
Każdą muszlę nadziej 3/4 łyżeczki mascarpone i łyżeczką mieszanki mozzarelli i camembertu.

SOS POMIDOROWY:
Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią cebulę. Podsmaż krótko cebulę.
Czosnek przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cebuli.
Dołóż pomidory z puszki, sól, cukier, pieprz i bazylię. 
Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj sos, aż zgęstnieje.

POŁĄCZENIE:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż sos pomidorowy. Na nim ułóż nadziane muszle. Całość wsadź do piekarnika i zapiekaj około 20 minut.
Gotowe danie posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!




 

5 komentarzy:

  1. Ależ apetycznie wyglądają te muszelki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy dodatek camamberta, ciekawa jestem tego połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie tych serów jest naprawdę wspaniałe, cudownie śmietankowy smak:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda bardzo ciekawy smak,wszystkim smakowało w moim domu i czekam z niecierpliwością na kolejne szaloństwo makaronowe (wypróbowałam wszystkie) - pychotka

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP