Rok 2014 dobiega końca, dlatego nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na coś wyjątkowego, czym będziecie mogli uczcić nadchodzący Nowy Rok:) Dziś mam dla Was wspaniałą propozycję na Sylwestrową imprezę - jeśli zostajecie w domu, urządzacie kolację u siebie lub idziecie do znajomych - na tę noc koniecznie przygotujcie SMÖRGÅSTÅRTA! Absolutny must have na szwedzkich imprezach i ze Szwecji ten przepis właśnie pochodzi:) Bardzo popularny również w Finlandii i Estonii. Najłatwiejszy tort jaki robiłam, no może zaraz po Torcie z arbuza:D
Tort w niecodziennym wydaniu, bo zrobiony z ... kanapek, a dokładnie chleba tostowego przekładanego całą masą pysznych rozmaitości: wędzonym łososiem, jajkiem, rukolą, szynką, świeżym ogórkiem, a także kremowym serkiem śmietankowym oraz majonezem i odrobiną ostrej musztardy. Całość smakuje obłędnie, jestem przekonana, że ten tort stanie się numerem jeden na Waszej imprezie Sylwestrowej! Tort jest bardzo podzielny, świetnie się kroi i bardzo wygodnie je:) A co najważniejsze - przepięknie wygląda na stole i jest tak prosty do zrobienia - kanapki chyba robić umie każdy, a to jest taka kanapka w wersji XXL:))
Świetną sprawą jest również to, że ten tort możecie przygotować dosłownie w każdej chwili z tego co Wam akurat zalega w lodówce, wykorzystując resztki jedzenia i nic się nie zmarnuje. Możecie użyć plastrów żółtego sera, salami, bekonu, krewetek, pomidorków koktajlowych, oliwek, tuńczyka albo resztek pieczeni z obiadu. Cokolwiek tylko przyjdzie Wam do głowy! Chleb zawsze możecie zamienić na żytni lub inny ulubiony, każdą zaś jego warstwę przełożyć smakowym serkiem lub posmarować tylko majonezem albo - w zdrowszej wersji - domowym pesto. Ten tort wykorzystacie na każdą okazję w ciagu roku, posmakuje także dzieciom!:)
Poniżej podaję przykładową wersję tortu. Ilość i rodzaj składników zależy tylko od Waszego upodobania.
SKŁADNIKI:
- 16 kromek chleba tostowego
- łosoś wędzony (ok. 150-200 g)
- jajka ugotowane na twardo (ok. 4 szt.)
- szynka gotowana lub inna wędlina (ok. 150 g)
- garść rukoli
- serek kremowy (typu Almette, ok. 3 kubeczki po 150 g)
- majonez (ok. 4-5 łyżek)
- musztarda ostra (ok. 2-3 łyżeczki)
SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
- plasterki rzodkiewki
- plasterki ogórka świeżego
- plasterki cytryny lub limonki
- kawałki łososia wędzonego
- listki pietruszki
- świeży koperek
WYKONANIE:
Kromki chleba tostowego obkrój cieniutko ze skórki.
Na talerzu ułóż cztery kromki w formie kwadratu. Posmaruj je grubo serkiem kremowym i ułóż plastry łososia.
Przykryj je kolejnymi czterema kromkami chleba. Posmaruj średnią warstwą serka kremowego, posyp drobno posiekaną rukolą i ułóż na niej plasterki jajek. Jajka posmaruj porządnie warstwą majonezu.
Przykryj je kolejną warstwą z czterech kromek chleba. Następnie posmaruj je cienką warstwą majonezu, na nim rozmaruj musztardę i rozłóż posiekaną w cienkie paseczki szynkę.
Całość przykryj ostatnimi kromkami chleba i wysmaruj wierzch i boki tortu pozostałym serkiem. Udekoruj tort według uznania.
Tort przechowuj w lodówce, dobrze jest go lekko schłodzić przed podaniem. Gotowe! Smacznego!
Niesamowicie efektowny!
OdpowiedzUsuńPoprosze!
A zeby bylo z polskim akcentem - to z barszczykiem!
;)
A zapraszam serdecznie, dziś robię kolejny na jutrzejszą okazję:))) Z barszczykiem na pewno smakowałby extra!:)))
UsuńPomysłowy 'tort' :) No i jak pięknie udekorowany! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:))) Starałam się bardzo;-P
Usuńrobiłam niedawno podobny, z tym, że sama upiekłam chleb:)
OdpowiedzUsuńW pierwszej wersji miałam dać właśnie przepis na ten tort z okrągłym chlebem pieczonym w domu, ale później pomyślałam sobie, że niektórym bardziej przypadnie do gustu szybsza wersja - zwłaszcza przed Sylwestrem, kiedy wybór kreacji i makijaż są ważniejsze niż stanie w kuchni:))) Ale zgadzam się z Tobą, z własnym chlebkiem musi smakować wprost genialnie:))
UsuńFantastyczny!!!
OdpowiedzUsuńI moje ulubione smaki.
Do zrobienia najlepiej jeszcze na Sylwestra:)
Dziękuję:) Koniecznie na Sylwestra! Ja też lubię połączenie dokładnie tych składników, całość smakowała naprawdę rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńWow ^^, jestem pod wrażeniem wygląda bajecznie, jestem ciekawy smaku ^^ Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie:) Smak jest rewelacyjny - to jak najlepsza, ekskluzywna kanapka na bogato:))))))) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMialam ogromna przyjemnosc skosztowac tego dziela. Moim zdaniem kulinarny hit imprezy, absolutnie! Oprocz walorow smakowych byl tez element zaskoczenia, bo kto dekoruje tort rzodkiewka, ogorkiem, czy innym widocznym skladnikiem?:)
OdpowiedzUsuń:)))))) Ależ się cieszę! Dziękuję! Fakt, dużo osób było totalnie zaskoczonych, że to wytrawny tort a nie słodki:)) A zanim się zorientowali - ta rzodkiewka na "torcie" była szokiem:DDDDDD
UsuńŁał! Spotkałem się już z nim wiele razy, ale nigdy nie widziałem tak efektownej wersji podania! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo:))))
OdpowiedzUsuńAle Ci bardzo dziękuję za ten przepis! Pierwszy raz o torcie kanapkowym przeczytałam w książce kryminalnej Camilli Läckberg. Pomyślałam, że to świetny pomysł. Wypróbowałam kilka przepisów i wyszło średnio. Odpuściłam ale gdy trafiłam na twojego bloga i zobaczyłam te efektowne zdjęcia twojego dzieła pomyślałam "wow spróbuje jeszcze raz". I o to wyszło coś pysznego! Naprawdę rewelacja a połączenie składników genialne! Twój przepis wszedł na stałe do mojego menu. Bardzo jestem wdzięczna i myślę, że moja rodzina i przyjaciele także. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńOGROMNIE się cieszę! :))) Wspaniale, że wszyscy docenili Twój trud włożony w przygotowanie tego tortu, i że zagości on już na dobre w Twoim menu... U mnie on też jest zawsze hitem każdej imprezy, doceniają go absolutnie wszyscy i każdy mówi dokładnie to co Ty, że smaki są idealnie skomponowane :) Pozdrawiam Cię ciepło! :)
OdpowiedzUsuńOGROMNIE się cieszę! :))) Wspaniale, że wszyscy docenili Twój trud włożony w przygotowanie tego tortu, i że zagości on już na dobre w Twoim menu... U mnie on też jest zawsze hitem każdej imprezy, doceniają go absolutnie wszyscy i każdy mówi dokładnie to co Ty, że smaki są idealnie skomponowane :) Pozdrawiam Cię ciepło! :)
OdpowiedzUsuńPani Ilonko! Dziękuję za ten przepis długo szukałam tortu "na słono" i trafiłam na Pani bloga.Na imieniny moje drugiej połówki Piotra (29 czerwca)udało mi się go przyrządzić zamiast tradycyjnego tortu.Zaskoczenie było niesamowite jak go podałam i jeszcze większe po zjedzeniu .Pozdrawiam serdecznie i będę próbować innych kuszących przepisów Daria
OdpowiedzUsuńPani Dario, ogromnie się cieszę, ze przepis tak przypadł Pani do gustu i sprawdził się na rodzinnej uroczystości! :D Bardzo mnie to cieszy! Tort "na słono" rzeczywiście robi wrażenie na wszystkich :)) Zapraszam serdecznie do korzystania z kolejnych przepisów i życzę smacznego! Pozdrawiam serdecznie! :))
UsuńCzy lepiej jest go zrobić dzień przed podaniem czy w tym samym dniu?
OdpowiedzUsuńNa moja odpowiedź jest już zdecydowanie za późno, przepraszam, ze dopiero teraz odpisuję, ale byłam przez pewien czas wyłączona " z internetu" z powodów osobistych. Ale może komuś przyda się odpowiedź - najlepiej tort zrobić w tym samym dniu, ale schłodzić go kilka godzin przed podaniem.
UsuńAAAAAAAAAAAAA!!!!Genialne! Dzięki za ten przepis :) Właśnie szukałam beznamiętnie czegoś inspirującego na roczek mojego syna i.....jest! oto on! przepis na który czekałam :):):)
OdpowiedzUsuńCiasta na blogu też są wspaniałe, właśnie to czego szukałam :)
Pozdrawiam i dziękuję :*
Bardzo proszę! 😄 Cieszę się, że przepis się przyda - jestem pewna, że tort zrobi furorę na urodzinach Synka 🤗 Jest naprawdę pyszny i pięknie się prezentuje. A z ciast polecam np. Tort Pralinowy - hit na moim blogu 😊 Wszystkiego najcudowniejszego dla Synka z okazji urodzin 😙😙😙 Uściski ❤
UsuńWolałabym dostać taki na urodziny, niż słodki :-)
OdpowiedzUsuń