CIASTO Z JABŁKAMI (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA)
Wyśmienite ciasto, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Do zrobienia w 10 minut, potem już tylko pozostaje pieczenie. Składniki należy zagnieść ręką, wyłożyć ciastem blachę, na to ułożyć połówki jabłek, posypać cynamonem i przykryć drugą warstwą ciasta. Ot, cała filozofia. Poczęstowała mnie nim koleżanka i od razu się w nim zakochałam:D Ciasto smakuje najlepiej, gdy porządnie wystygnie, ale gdy je upiekłam miałam okazję skosztować tylko kawałeczek, bo rozeszło się w mgnieniu oka, moja familia dosłownie je pożarła:)) Cała tajemnica wyjątkowej, niezwykle delikatnej struktury ciasta to dodany do niego serek homogenizowany. Sprawia on, że ciasto jest totalnie mięciutkie i puszyste. I tutaj dokonałam - niezaplanowanej - zmiany. Kiedy miałam już wszystkie składniki w misce, zorientowałam się, że mój Synek zjadł potrzebny mi serek waniliowy:) A ponieważ nie chciało mi się już biec do sklepu, wygrzebałam z czeluści lodówki ukryte mascarpone:) Dodałam je do ciasta i wyszła... bajka!:) Przepis zaczerpnęłam z blogu Cake Time. Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
- 2.5 szklanki mąki pszennej (może być też orkiszowa)
- 250 g masła (tylko lekko schłodzonego, by nie było zbyt twarde)
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego słodzonego (lub mascarpone + 1/3 szklanki cukru pudru)
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO:
- 6-7 dużych jabłek
- cynamon
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Blachę o wymiarach 20-30 cm wysmaruj lekko olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz większą blachę, po prostu nie wykładaj ciastem blachy do końca.
W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło, zagnieć ręką gładkie ciasto.
Na koniec dorzuć serek waniliowy lub mascarpone i wtedy dodatkowe 1/3 szklanki cukru pudru) znowu zagnieć ciasto.
Podziel ciasto na dwie części, jedną trochę większą.
Większą część rozwałkuj i wyłóż nią blachę lub rozgnieć na niej ciasto ręką.
Na wierzch ułóż obrane, wydrylowane i przekrojone na pół jabłka - wydrążoną częścią w dół.
Posyp je obficie cynamonem i ułóż na nie rozwałkowaną drugą część ciasta.
Ciasto piecz przez około 55-60 minut (ja piekłam 50 minut), aż będzie złociste.
Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Ciasta z jabłkami są moimi ulubionymi :)
OdpowiedzUsuńZ mascarpone jeszcze lepsze! Wygląda wspaniale! Chętnie poczęstowałabym się! :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, polecam z całego serca, bo od lat się nim zajadamy! Polecam bez cynamonu (tylko ciasto + kwaśne jabłka + ciasto + lukier) - obłęd!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :), wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńwydaje mi się ze w przepisie należałoby uwzględnić czy dodajemy serek waniliowy słodzony czy niesłodki mascarpone bo to znaczna różnica jeśli chodzi o słodkość ciasta i ilość dodawanego cukru pudru
OdpowiedzUsuńCenna uwaga:) Dziękuję, już poprawiam:)
OdpowiedzUsuńMoje ciasto w piekarniku:) mam nadzieje ze wyjdzie pyszne:)
OdpowiedzUsuńZarówno ciasto, jak i przepis prezentują się naprawdę ciekawie. Jakiej mąki użyłaś do tego wypieku? Jest napisane, że użyto mąki pszennej, ale chciałabym poznać jej typ. Chyba już wiem, co przygotuję w najbliższą sobotę...
OdpowiedzUsuń