czwartek, 5 lutego 2015

FIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY




                                                      FIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY

Dziś mam dla Was świetną propozycję na szybki, pożywny i naprawdę tani obiad. I co najważniejsze - zaskakująco pyszny!:) Zupa - krem z czerwonej kapusty, w przepięknym intensywnym, fioletowym - NATURALNYM - kolorze. Bez grama barwnika, oczywiście! Swój obłędny kolor zawdzięcza czerwonej kapuście i cały czas nadziwić się nie mogę, dlaczego właściwie nazywa się ona kapustą czerwoną skoro, jak w mordę strzelił, zupa wyszła fioletowa?!:DDD Podałam ją z ekspresowymi kluseczkami na kremowym serku z posiekanymi liśćmi szpinaku i kurkumą, ale możecie szpinak zastąpić koperkiem lub pietruszką, albo w ogóle darować sobie kluski, bo gwarantuję Wam, że i tak się najecie i będziecie zachwyceni jej smakiem! Kapusta, ziemniaki, bulion i trochę przypraw - wszystko to dało naprawdę przepyszny efekt i ta zupa na pewno wejdzie na stałe do mojego repertuaru:) Możecie przygotować ją nie tylko kiedy w portfelu zrobi się lekki przeciąg, ale również na proszony obiad, bo jest tak efektowna, że na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach:) Jakby nie było, musiała ująć Olgę Smile i Jury firmy KOTANYI, gdyż została wyróżniona w Konkursie na "Popisowe Danie" i nagrodzona zestawem Multiquick 5 BRAUN :DDD O, tutaj możecie podglądnąć moje zdjęcie;-P No, to zmykajcie po kapustę:D

SKŁADNIKI NA ZUPĘ:

  • 1/2 główki kapusty czerwonej
  • 2 cebule czerwone
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 2 ząbki świeżego przeciśniętego przez praskę)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki pieprzu 
  • 3/4 soli
  • 700 ml bulionu drobiowego/warzywnego
  • 1/3 szklanki kwaśniej śmietany 18%


SKŁADNIKI NA KLUSECZKI TWAROGOWO - SZPINAKOWE:

  • 200 g serka kremowego śmietankowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżeczki pietruszki suszonej
  • 1/2 szklanki liści szpinaku
  • 3/4 łyżeczki kurkumy 
  • 1/3 łyżeczki soli

  • DO OZDOBY:
mała marchew
brokuły
fasolka szparagowa



WYKONANIE:
ZUPA:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż krótko cebulę, a następnie dodaj do niej obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Dosyp 3/4 łyżeczki soli, czosnek granulowany (lub świeży) i pieprz .

Wlej bulion i gotuj zupę do miękkości około 25- 30 minut.
Ugotowaną zupę zmiksuj wraz ze śmietaną na gładko w malakserze lub blenderem.

KLUSECZKI:
Serek kremowy wymieszaj z mąką, 1/3 łyżeczki soli, kurkumą oraz suszoną pietruszką  i posiekanym drobniuteńko szpinakiem, a następnie zagnieć ciasto na kluseczki.

Ciasto zroluj w cienki wałek i pokrój na małe kluseczki.
Kluseczki gotuj w gorącej wodzie od wypłynięcia przez 5 minut. Odcedź.

DODATKI:

Marchew, brokuły i fasolkę ugotuj z odrobiną soli na parze.


Zupę podawaj z kluseczkami i gotowanymi warzywami. Ozdób kleksem kwaśniej śmietany. Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Rewelacyjne kolory!!! :))) I ciekawa jestem smaku tej zupy, tyle, że coś nie mogę trafić na dobrą kapustę, ostatnio kupiłam dwie i wyrzuciłam- sama gorycz! Gratuluję również wygranej, w razie potrzeby wpadnę po blender ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bym zjadła ten krem... świetny przepis!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja robiłam fioletą z fioletowego kalafiora, zaskakująca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to ciekawe, muszę się kiedyś skusić na ten fioletowy kalafior:)

      Usuń
  4. Ale fajna! Urocze, pozytywny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluję nagrody! :) Zupa ma cudowny kolor! Wygląda niezwykle oryginalnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP