środa, 11 lutego 2015

TORT BRIGADEIRO Z LODAMI (Torta de brigadeiro e sorvete)




TORT BRIGADEIRO Z LODAMI (Torta de brigadeiro e sorvete)

Walentynki tuż tuż, zatem dziś moja kolejna propozycja, tym razem obłędny brazylijski Tort Brigadeiro z lodami! Tort składa się z intensywnego, wilgotnego, czekoladowego spodu, dużej porcji lodów kawowych (możecie użyć Waszych ulubionych) i przepysznych pralinek Brigadeiro nadziewanych truskawkami. 
Całość możecie przygotować bardzo szybko, tort jest naprawdę nieskomplikowany. Upieczenie spodu to pestka, a zrobienie pralinek, jak tylko masa na nie ostygnie, zajmie Wam dosłownie 15 minut. Pralinki robi się z mleka skondensowanego, masła i kakao, które należy gotować do konsystencji bardzo gęstej masy. Do pralinek użyłam mrożonych truskawek, nie rozmrażałam ich wcześniej, dzięki czemu praliny pięknie się trzymają. W sezonie oczywiście świeże truskawki są jak najbardziej wskazane:) 
Jeśli nie macie czasu albo macie lenia i nie chcecie szykować całego tortu to zróbcie same pralinki i obdarujcie nimi ukochaną osobę:)) Na pewno będzie zachwycona!


SKŁADNIKI NA SPÓD CZEKOLADOWY:
  • 4 jajka w temp. pokojowej (białka i żółtka oddzielnie) 
  • 1 szklanka cukru 
  • 0,75 szklanki letniego mleka 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 0,5 szklanki ciemnego kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

SKŁADNIKI NA PRALINY: 
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 
  • 50 g masła 
  • 4 łyżeczki ciemnego kakao 
  • 1 opakowanie mrożonych truskawek
  • czekoladowa posypka 

DODATKOWO: 
  • 1 litr lodów kawowych (lub innych ulubionych) 

WYKONANIE:
SPÓD CZEKOLADOWY:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Białka ubij na sztywno. Dalej miksując, dodaj po jednym żółtku i cukier, utrzyj masę na gładko. 
Dolej mleko na przemian wsypując mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do tortownicy i piecz je przez 30 minut

PRALINY:
Podgrzej w garnuszku mleko skondensowane z masłem oraz kakao i gotuj około 10-15 minut, aż masa mocno zgęstnieje i będzie widać podczas mieszania dno garnka. Ostudź. 
Dłonie posmaruj masłem, nabieraj po kawałku masy, roluj kulki, po czym spłaszcz je w dłoni i kładź po jednej zamrożonej truskawce. Ponownie formuj kulki i każdą kulkę obtocz w posypce.
Pozostaw kulki w lodówce przez około 30 minut do schłodzenia. 

SKŁADNIE TORTU:
Na wystudzony spód wyłóż lody (najlepiej łyżką do lodów, ale niekoniecznie), a na nie poukładaj praliny. Podawaj od razu. Gotowe! Smacznego!



Follow my blog with Bloglovin

10 komentarzy:

  1. Tort fantastyczny! Kusi kolorami! Z kawowymi lodami - moje ulubione smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne zdjęcia i super przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Każda walentynka będzie zachwycona! Chętnie nią zostanę i spróbuję! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny torcik i zapewne pyszny! :) U mnie te rewelacyjne kulki mają jutro premierę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z lodami? Wow! Pomysłowe, jeszcze o takim nie słyszałam :) Wygląda obłędnie! Ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny pomysł na wykorzystanie lodów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) I mnóstwo zaoszczędzonego czasu na przyrządzanie tradycyjnego kremu:))

      Usuń
  7. te truskawki w kakao wyglądają apetycznie

    -----------------------------------------------------

    http://bit.ly/2exPe2V

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP