wtorek, 17 marca 2015

BABKA CYTRYNOWA




BABKA CYTRYNOWA

Pierwsza z moich Wielkanocnych propozycji, która sprawdzi się również doskonale jako całoroczny wypiek – babka cytrynowa. Mięciutka, lekko wilgotna, delikatna, idealna do herbaty czy kawy. Z przyjemnym, cytrynowym aromatem i pięknym zapachem. Łatwa w przygotowaniu i niesprawiająca problemów podczas pieczenia, uda się każdemu! Babkę możecie upiec w formie z kominkiem, ale świetnie wyjdzie też w keksówce. Ja swoją po upieczeniu posypałam cukrem pudrem, choć oczywiście można ją polać lukrem z cukru pudru i soku z cytryny, według uznania. U mnie zniknęła w jedno popołudnie:)

SKŁADNIKI:
  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 180 g miękkiego masła
  • 200 g cukru 
  • 330 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 3-ch małych cytryn lub z 2-ch dużych
  • sok z 1,5 małych cytryn lub 1 dużej

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę (około 3-4 minut).
Teraz dodawaj do masy po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Dodaj mąkę, proszek i sodę i zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie.
Następnie dorzuć skórkę oraz dolej sok z cytryny i ponownie krótko wszystko utrzyj.
Przełóż gotową masę do formy na babkę z kominkiem o średnicy 20-21 cm (wysmarowanej masłem) lub do małej keksówki i piecz przez około 55-60 minut. Po tym czasie wbij w babkę drewniany patyczek, jeśli będzie suchy, babka jest gotowa.
Po upieczeniu dobrze babkę ostudź i posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!










11 komentarzy:

  1. Chyba w tym roku upiekę babkę cytrynową! A co :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! :))) Mam nadzieję, że będzie Ci smakowała! Pozdrowienia!

      Usuń
  2. Ooo, jest i pyszna babka teściowej :))) I jakie piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest babka teściowej!:) Teściowa ją spróbowała i spytała co ja do niej dodaję, bo takiej jeszcze nie jadła:D Cokolwiek to znaczy:D Nic dziwnego, skoro to babka z dwóch zupełnie różnych przepisów:DDD Na specjalne zamówienie mojej Ewci:-P

      Usuń
  3. Wygląda bombowo! :) Chyba zrobię w Święta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudna babeczka :) Cytrynowe chyba wszyscy uwielbiają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W przepisie jest cukier utarty z masłem, ale jaki i ile ma go byc?

    OdpowiedzUsuń
  6. Gapa ze mnie, już poprawiłam:) Dziękuję! Cukru musi być 200 g, zwykłego kryształu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP