Moja druga propozycja na wielkanocny mazurek. Tym razem w cytrynowej wersji, z lemon curd. Ten pyszny, cytrynowy krem zrobiłam tym razem na odrobinie oleju, aby uniknąć dodatku kolejnej porcji masła, która i tak już znajduje się w spodzie ciasta. Taki lemon curd jest równie pyszny, a na pewno zdrowszy i mniej kaloryczny, ale jeśli jesteście tak ja ja wiernymi fanami klasycznego lemon curdu to odsyłam Was do tego przepisu:) Którąkolwiek wersję kremu wybierzecie, mazurek będzie smakował świetnie:) Jeśli lubicie słodko-kwaskowe, intensywne smaki, to koniecznie musicie go zrobić! P.s. W dekorowaniu tego mazurka pomagała mi moja Córeczka Nadia:)
SKŁADNIKI:
- 180 g mąki pszennej
- 60 mąki ziemniaczanej
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%
SKŁADNIKI NA LEMON CURD:
- sok i skórka otarta z 2-ch średnich cytryn
- 150 g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 4 łyżeczki oleju (użyłam z pestek winogron, ale może też być rzepakowy lub oliwa z oliwek)
- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
DODATKOWO:
- np. płatki migdałów, plasterki cytryny, rozpuszczona biała czekolada - do dekoracji
WYKONANIE:
KRUCHY SPÓD:
KRUCHY SPÓD:
Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera (do cięższych ciast). Składniki muszą się dobrze połączyć, ciasto będzie jednolite i elastyczne, nie powinno kleić się do rąk.
Uformuj kulę, przełóż ją do woreczka foliowego (lub zawiń w folię) i wsadź do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie cisto rozwałkuj na dowolny kształt - u mnie to jajko. (Z boków odkroiłam po kawałku ciasta i zrolowalam je, a następnie zrobiłam rant jajka).
Ciasto przełóż na blachę i wsadź ponownie do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie wyjmij je z lodówki, ponakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze do całkowitego ostygnięcia.
LEMON CURD:
LEMON CURD:
Wszystkie składniki umieść w garnuszku z grubym dnem i dokładnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką.
Zagotuj na średnim ogniu do momentu wrzenia, cały czas mieszając. Gdy krem będzie już wrzał, pogotuj go jeszcze jakieś 15-20 sekund, dalej energicznie mieszając. Powinien błyskawicznie mocno zgęstnieć.
Zdejmij garnek z ognia i pozostaw krem do ostudzenia.
Moj maz kocha cytryny. Koniecznie musze go zrobic :)) Swietna odmiana dla zwyklego mazurka! A coreczka w dekorowaniu ma talent :) Na pewno przepis wyprobuje
OdpowiedzUsuńJeśli mąż jest miłośnikiem cytryn to mazurek powinien mu bardzo smakować, bo jest baaaardzo cytrynowy:) W imieniu Córeczki dziękuję:)))
UsuńPiękny! :) Co za kolor! :)
OdpowiedzUsuńPiękny wyszedł! :)
OdpowiedzUsuńZachwycający :) A smakować musiał wybornie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ogromnie:) Zniknął ze stołu błyskawicznie:D
OdpowiedzUsuńZrobiłam na święta identyczny w formie (jajo), różnił się natomiast smakiem. Mój był różany z białą czekoladą, którą zabarwiłam na różowo. Mazurki są obłędne! Pozdrówki serdeczne!
OdpowiedzUsuń