CIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE (BEZ JAJEK, TŁUSZCZU I MĄKI)
Błyskawiczny przepis na zdrowe i smaczne ciasteczka, złożone tak naprawdę z trzech składników: bananów, płatków owsianych i bakalii (ok, i łyżki miodu:D). Banany pełnią tu główną rolę, sklejają całość, nadają odpowiednią wilgoć i przyjemny posmak. Wystarczy rozgnieść je, a następnie dodać do nich pozostałe składniki i uformować ciastka. Po 20 minutach mamy mega zdrowe, pożywne i smakowite ciasteczka, które ze szklanką zimnego mleka smakują świetnie:) Bez wyrzutów możecie dorzucić je dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie albo zapakować do pracy - są bardzo sycące, dodają energii i dostarczają mnóstwa wartościowych składników. Na blogu znajdziecie też przepis na inne przepyszne owsiane ciasteczka (zdjęcia proszą się już o aktualizację:D), z tym, że te są już trochę bardziej kaloryczne, bo na maśle, ale również z ogromem zdrowych dodatków:) Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 1/3 szklanki płatków migdałowych lub ulubionych orzechów (posiekanych)
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 czubata łyżka miodu
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Banany rozgnieć dokładnie widelcem i dodaj do nich pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko na gęstą masę.
Nabieraj łyżką masę, formuj w dłoni kulki wielkości dużej śliwki i układaj je na blasze, rozpłaszczając delikatnie do wymiaru okrągłych ciasteczek.
Piecz ciastka około 22-23 minuty na złoty kolor. Gotowe pozostaw na blasze do ostygnięcia. Ostudzone smakują najlepiej z zimnym mlekiem. Gotowe! Smacznego!
Fajny przepis! A mozna dodac wiecej orzechow?
OdpowiedzUsuńOczywiście, można dodać swoje ulubione bakalie według uznania, byleby zachować proporcje w przepisie:)
OdpowiedzUsuńPrzesłodko wyglądają :) ja do tej pory robiłam tylko klasyczne ciastka owsiane, ale z bananami? Zaintrygowałaś mnie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na testy: http://justest-blog.blogspot.com
Uwielbiam takie ciacha! Im więcej bakalii tym lepiej ;)
OdpowiedzUsuńPani Ilono,swiwtny przepis,ciasteczka robilam z synkiem,zabawy mielismy mnostwo,ciasteczka robi sie dziecinnie prosto i wyszly takie jak lubie-wilgotne i nie wlazace w zeby :-) super przepis.
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, że Synek Pani towarzyszył i ciasteczka Wam smakowały :) Pozdrawiam Panią serdecznie! :)
UsuńA mnie się spaliły 🙃😭
OdpowiedzUsuń