CIASTO Z KREMEM GRYSIKOWYM, TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ (BEZ PIECZENIA)
Trzy warstwy herbatników przełożone kremem na bazie kaszy manny, musem truskawkowym i galaretką z truskawkami - wspaniałe, proste i całkiem tanie ciasto, które z pewnością zachwyci Was swoim smakiem:) Proste w przygotowaniu, choć czasochłonne - trzeba trochę poczekać, aż kasza manna i mus truskawkowy ostygną, a potem poprzekładać kolejne warstwy. Ciasto najlepiej smakuje 1-2 dni po przygotowaniu, kiedy herbatniki odpowiednio nasiąkną i całość idealnie się połączy. Ciasto kroi się rewelacyjnie, nie rozpada się, a smak jest cudowny - krem bardzo delikatny, mus nie za słodki, zaś galaretka i owoce nadają świeżości. Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tego ciasta z przepisu Kasi Guzik - w mojej, truskawkowej wersji - jest przepyszne!:)
SKŁADNIKI NA KREM:
- 1 szklanka (około 11 łyżek) kaszy manny
- 1 litr mleka (użyłam 3,2 %)
- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY:
- 900 g truskawek (użyłam mrożonych - 2 opakowania)
- 0,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru (lub kilka łyżek więcej według uznania)
- 7 łyżeczek żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody
DODATKOWO:
- 300 g herbatników (użyłam Petitki)
- 200 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 650 ml wrzątku
WYKONANIE:
MUS TRUSKAWKOWY:
Truskawki (zamrożone) wrzuć do garnka, dolej 0,5 szklanki wody, cukier i zagotuj. Rozgnieć je widelcem lub rózgą kuchenną.
Dodaj żelatynę rozpuszczoną we wrzątku, zamieszaj dokładnie. Odstaw mus do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki do zgęstnienia.
KREM GRYSIKOWY:
Mleko zagotuj w garnku z grubym dnem. Na wrzące mleko wsyp powoli kaszę mannę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gotuj kaszę jeszcze 1-2 minuty nie zmniejszając ognia, aż bardzo mocno zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na jasną, puszystą masę z cukrem pudrem.
Dodaj do niego w kilku turach ostudzoną kaszę i zmiksuj na gładką masę.
GALARETKA:
Galaretki rozpuść w 650 ml wrzątku, odstaw do stężenia - galaretka ma być gęsta, ale nie całkowicie stężała.
Truskawki pokrój na mniejsze kawałki.
SKŁADANIE:
Dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ułóż na nim pierwszą warstwę herbatników. Na to wyłóż połowę kremu grysikowego. Wyrównaj wierzch i wyłóż połowę musu truskawkowego, ponownie wyrównaj powierzchnię.
Wyłóż kolejną warstwę herbatników. Na nią przełóż drugą cześć kremu grysikowego i również drugą musu truskawkowego.
Przykryj ostatnią warstwą herbatników.
Na górę wyłóż tężejącą galaretkę z pokrojonymi w kawałki truskawkami.
Wsadź ciasto do lodówki na 12 godzin (całą noc). Ciasto najlepiej smakuje 1-2 dni po przyrządzeniu. Gotowe! Smacznego!
Wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiastko prezentuje się bajecznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:))
Usuńciasto jest wspaniałe, nie za słodkie, idealne do kawy w majowy poranek. Jesteś najlepszą kucharką na świecie i masz prawdziwy talent.
OdpowiedzUsuńUmarłam ze szczęścia i poszłam do nieba :))))))))))) Dziękuję :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńa co z tą żelatyną? W przepisie Kasi Guzik jest 3 łyżeczki a tu aż 7.
Witam:) Tak, wiem, że u Kasi w przepisie jest mniej żelatyny, ale za pierwszym razem gdy robiłam ciasto mus był ewidentnie za rzadki i się rozpływał. Dlatego przy kolejnek próbie zwiększyłam ilość i było idealnie:)
Usuńmam pytanie ile czasu tężeje mus? Już kilka godzin jest w lodówce i nic
OdpowiedzUsuńMus tężeje dosyć długo, dlatego ciasto musi być w lodówce te 12 h. Przy takiej ilości żelatyny na pewno stężeje :)
Usuń