Niezwykle pyszna tarta rustykalna ze śliwkami, cynamonem i mielonym migdałami, którą musicie koniecznie zrobić w tym sezonie śliwkowym :) Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania - składniki zagniata się na jednolite ciasto, schładza się je, a potem tylko "nadziewa" owocami. Tartę przygotowałam z mąki orkiszowej, dzięki czemu jest na pewno zdrowsza i ma fajny, lekko orzechowy posmak. Słodycz jest w niej idealnie wyważona, a spód nie nasiąka od wilgoci śliwek, dzięki migdałom, którymi go wysypałam. Ja i moja Rodzina nie mogliśmy się od niej oderwać, i zniknęła od razu, zdążyliśmy napić się po kubku kawy, a Dzieci mleka :)
Od razu chciałam Was przeprosić za jakość zdjęć tej tarty, wiem, że nie jest ona najlepsza, ale podczas robienia zdjęć nie zwróciłam uwagi, że moje ustawienia "do sesji" w aparacie KTOŚ swoimi małymi łapkami mi poprzestawiał i dopiero kilka godzin później, kiedy zgrywałam zdjęcia (a po tarcie nie było już śladu!!!) zorientowałam się, że ze zdjęć będzie "lipa". W rozpaczy postanowiłam nie umieszczać tego przepisu na blogu, ale mój kochany Mąż powiedział, że tarta jest tak pyszna, a zdjęcia mu się podobają, że KONIECZNIE muszę dodać przepis :) Jako dobra żona, postanowiłam posłuchać rad Męża mego i oto jest moja tarta! Plus jest taki, że na dniach na pewno będę robiła to ciacho, wiec jeśli uda mi się sfotografować efekty, na pewno podmienię te zdjęcia na nowe :)
Tyle gwoli samobiczowania, a tymczasem uciekajcie do kuchni i szykujcie moja tartę rustykalną! :)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (około 120 g) *
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej typ 630 lub mąki pszennej (około 80 g)
- 3 łyżki brązowego cukru
- 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 pełna łyżka gęstego jogurtu lub śmietany
DODATKOWO:
- 350 - 400 g śliwek
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 szklanki mielonych migdałów (lub płatków migdałowych- zmielonych)
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub w malakserze albo w misie miksera na jednolitą masę. Ciasto uformuj w lekko spłaszczoną kulę, owiń w folię i wsadź do lodówki na 30 minut.
Śliwki wypestkuj, przekrój na połówki.
Po tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.
Ciasto wyjmij z lodówki, włóż między dwa duże arkusze papieru do pieczenia, podsyp mąką i rozwałkuj na kształt koła (może być ono lekko nierówne, a brzegi poszarpane).
Na środek ciasta wysyp zmielone migdały, zostawiając około 4-5 cm wolnego ciasta od brzegu. Na to ułóż śliwki, zaczynając od środka, posyp je cukrem wymieszanym z cynamonem i złóż brzegi ciasta do środka, zakrywając owoce położone na brzegu.
Piecz tartę przez około 40 minut do zezłocenia się boków. Upieczoną wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na blasze. Gotowe! Smacznego!
* mąkę orkiszową możecie wymieszać ze zwykłą pszenną lub całkowicie zamienić na pszenną, jeśli tak wolicie
prezentuje się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuń:))) Naprawdę bardzo mi miło :)
UsuńWygląda pięknie! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwww.smallhomebakery.blogspot.com
Może jednak mąż miał troszkę racji i nie jest taka najgorsza w wyglądzie? :)) Strasznie mocno dziękuję i pozdrawiam serdecznie! :))
UsuńUwielbiam wszystkie rustykalne wypieki... Przypomina mi to pieczenie mojej babci i coś takiego chcę też piec w swoim domu... Wspaniała tarta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Babcine wypieki są bezcenne... :) Zachęcam Cię do przygotowywania takich wypieków w domu, to wspaniała sprawa dla całej Rodziny... :)
UsuńWspaniała! :)
OdpowiedzUsuńNajmocniej dziękuję :)
Usuń