wtorek, 27 września 2016

KOKOSOWE MUFFINKI ZE ŚLIWKAMI



Bardzo proste i pyszne jesienne już muffinki ze śliwkami i wiórkami kokosowymi. Ekspresowe do zrobienia, długo zachowują świeżość, smakują również wspaniale następnego dnia. Kokos jest delikatnie wyczuwalny w muffinkach, nie dominuje nad całością, a głównymi bohaterkami są właśnie śliwki :) I ten zapach, który unosi się podczas pieczenia... mmmm....
Muffinki idealne na drugie śniadanie, na podwieczorek lub do pracy albo szkoły. Spróbujcie koniecznie!


SKŁADNIKI (na 12 muffinek):

  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka


DODATKOWO:

  • 10 śliwek
  • wiórki koksowe do posypania


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
Śliwki przekrój na pół, wydrąż pestki, a następnie pokrój owoce jeszcze na ćwiartki.
W jednej misce wymieszaj dokładnie suche składniki, a w drugiej - mokre. 
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj je krótko, ale tylko do połączenia się wszystkiego, żeby późniejsze ciasto nie było gumowate.
Połowę śliwek wrzuć do ciasta i wymieszaj. Łyżką nakładaj po równo ciasto do papilotek. Na wierzch każdej muffinki ułóż po dwie ćwiartki śliwek, lekko dociśnij.
Piecz muffinki przez około 25 minut do zezłocenia się i tzw. suchego patyczka. Gotowe ostudź i posyp wiórkami koksowymi. Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Śliczne muffinki :) Trzeba korzystać, póki są śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiac, dziękuję :) Koniecznie, zwłaszcza, że sezon na nie nie trwa zbyt długo :)

      Usuń
  2. Przepiękne zdjęcia! Ja ostatnio uczę się gotować z aplikacją www.kcalmar.com. Może posłużą ci, jako inspiracja:)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP