Podawałam Wam już przepis na typowo amerykańskie pancakes (o tu), a dziś chciałam podzielić się z Wami kolejną świetną propozycją, tym razem na owsiane pancakes, które powstały na bazie oryginału. Ich podstawą są namoczone w gorącej wodzie płatki owsiane, które sprawiają, że ciasto wychodzi lekko wilgotne i bardzo delikatne.
Moje pancakesy podałam z duszonymi w miodzie, maśle i cynamonie jabłkami. Sos z tych trzech składników smakuje genialnie i pachnie cudnie :)
Takie pancakes polecam Wam na leniwe weekendowe śniadanie lub na kolację w tygodniu. A jeśli macie chwilę czasu przed szkołą czy pracą, warto również pokusić się o przygotowanie tych placuszków, gdyż nasycą Was aż do obiadu :)
SKŁADNIKI NA PANCAKES (na 2 porcje, około 8 sztuk):
- 1 szklanka płatków owsianych + gorąca woda
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju (użyłam z pestek winogron)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA JABŁKA W MIODOWO-CYNAMONOWYM SOSIE:
- 2 średnie jabłka
- 2 łyżki masła
- 2 pełne łyżki miodu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE:
PANCAKES:
Płatki wsyp do miski i zalej do ich poziomu gorącą wodą, odstaw na 5 minut do napęcznienia.
Po tym czasie dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Na rozgrzaną patelnię wykładaj po 2 - 2,5 łyżki ciasta i na bardzo małym ogniu smaż pancakesy z obu stron na złoty kolor.
JABŁKA W MIODOWO-CYNAMONOWYM SOSIE:
Jabłka obierz ze skórki i wykrój gniazda nasienne. Pokrój owoce w ósemki, a następnie każdą przekrój na pół.
Na patelni lub w garnku roztop masło, dodaj miód i podgrzewaj całość około 4 minut. Kolejno dodaj jabłka oraz cynamon i podgrzewaj owoce jakieś 10-12 minut aż ładnie zmiękną, a sos stanie się gęsty i zbrązowieje. Gotowym sosem z owocami polej pancakesy. Gotowe! Smacznego!
Smaczne i bardzo syte :)
OdpowiedzUsuń