czwartek, 10 listopada 2016

CIASTO DROŻDŻOWE Z ŻURAWINĄ I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ



Żurawiny teraz pod dostatkiem na straganach, dlatego podrzucam Wam przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z tymi rubinowymi kuleczkami w roli głównej oraz kokosową kruszonką. Jest to przepis, który już jest na blogu w wersji z jabłkami i według mnie jest to receptura doskonała! Ciasto przepięknie rośnie, jest idealnie puszyste, a przy tym lekko wilgotne. 
W połączeniu ze świeżą żurawiną i kokosową kruszonką smakuje wspaniale, a zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia to istny raj dla zmysłów... :) 
Kokos i żurawina to duet doskonały, dlatego jeśli nabierzecie ochoty na to ciasto poza sezonem, koniecznie użyjcie mrożonej żurawiny :) Mówię Wam, takie ciasto warto jeść przez cały rok! 


SKŁADNIKI:
  • 650 g mąki pszennej tortowej
  • 12 g suchych drożdży (1,5 opakowania po 8 g każde) lub 24 g świeżych
  • 150 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie (8 g) cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego (16 g) albo 1 ziarenka z 1 laski wanilii 
  • szczypta soli
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 120 g roztopionego masła

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/5 szklanki mąki pszennej tortowej

DODATKOWO:
  • 250 g świeżej żurawiny (lub mrożonej)


WYKONANIE:
CIASTO:
W misce wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami. (Jeśli używasz świeżych drożdży zrób najpierw zaczyn, rozcierając drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, a następnie rozmieszaj całość z 1/3 szklanki letniego - nie gorącego! - mleka i pozostaw na 20-25 minut do wyrośnięcia. Reszta według przepisu, pamiętaj, że ilość mąki, cukru i mleka zmniejszyła się o to, co zostało wzięte do zaczynu).
Do mąki z drożdżami dodaj pozostałe składniki, oprócz masła. Wymieszaj ciasto lekko (najlepiej hakiem miksera) i po chwili dolej przestudzone masło. Wyrób ciasto hakiem lub ręcznie prze około 5 minut, aby było elastyczne i gładkie, może się lekko lepić do rąk, staraj się nie dosypywać mąki. Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę i 40 minut. 
Po tym czasie ciasto mocno urośnie, lekko zagnieć je i przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem formy o wymiarach 26 x 30 cm. Rozciągnij ciasto delikatnie do boków, by było równomiernie rozłożone. Przykryj ponownie lnianą ściereczką i pozostaw na 35 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.


KRUSZONKA:

Masło, cukier, wiórki i mąkę wymieszaj w miseczce, i rozetrzyj palcami, aby powstały grudki.

Na wyrośniętym cieście rozsyp umytą i osuszoną żurawinę, następnie posyp ciasto kruszonką i wsadź do piekarnika na 55-60 minut. Piecz ciasto do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie drzwiczki piekarnika otwórz szeroko, wysuń lekko blachę i pozostaw ciasto do ostudzenia. Gotowe oprósz cukrem pudrem. Smacznego!







4 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP