piątek, 29 czerwca 2018

SAŁATKA Z PIECZONYCH MŁODYCH ZIEMNIAKÓW Z BOCZKIEM, FETĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM


Ziemniaki kocham miłością bezgraniczną od dziecka 🙈 Dla mnie na talerzu może nic innego nie istnieć, byleby były pyry! Jem je na okrągło pod każdą postacią, a najbardziej lubię gotowane, pieczone, pure, frytki.... No właśnie... Uwielbiam wszystko, co ziemniaczane... Dlatego kiedy pojawiają się młode ziemniaki me szczęście sięga zenitu! 💕🎇🎉Młode ziemniaki mogłabym jeść bez końca. Z dodatkiem masła, koperku i soli oraz szklanką zsiadłego mleka, przypominają mi czasy dzieciństwa i kojarzą się niezmiennie z... Mamą, i totalną beztroską 😇👱😍 
Dziś mam dla Was prosty przepis na przepyszną sałatkę, którą wymyśliłam ostatnio z wielkiej potrzeby na coś ziemniaczanego. Otworzyłam lodówkę i tak oto powstała sałatka z młodymi, pieczonymi ziemniakami z dodatkiem tymianku, z koperkiem i natką pietruszki, chrupiącym boczkiem, kremową fetą, szczypiorkiem oraz prażonym słonecznikiem.  Kilka składników i mamy genialną, swojską wyżerkę z przytupem! 😉😁 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól morska
  • 2-3 łyżki siekanego koperku
  • 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 250 g boczku wędzonego
  • 1/2 cebuli
  • 1 opakowanie sera typu feta (270 g) 
  • 0.5 pęczka szczypiorku
  • 1/3 szklanki słonecznika łuskanego


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Ziemniaki (w skórce) wyszoruj porządnie, osusz papierowym ręcznikiem i wyłóż na blachę.  Polej je 2 łyżkami oleju i zamieszaj porządnie, aby olej pokrył je dokładnie. Posyp ziemniaki tymiankiem i wstaw do piekarnika. Piecz 35 minut z opcją góra - dół, po czym zamieszaj je i dopiecz jeszcze przez kolejne 7 - 10 minut z funkcją grilla, żeby skórka ładnie się zrumieniła.
Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i gorące posyp solą morską do smaku i posiekaną natką pietruszki oraz koperkiem.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju i wrzuć pokrojony w słupki boczek, i zacznij go smażyć. W połowie smażenia dodaj do boczku pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż całość do ładnego zrumienienia.
Na patelnię po smażeniu boczku wrzuć słonecznik i upraż go na złoto.
Ziemniaki wymieszaj z boczkiem. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę i posiekany drobno szczypiorek. Całość posyp prażonym słonecznikiem. Gotowe! Smacznego! 


.

4 komentarze:

  1. Kartofelki pyszna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki nietuzinkowy przepis na pewno będzie gwoździem każdej imprezy przy grillu. Któż nie lubi pysznych ziemniaków z grilla w chrupiącej skórce? Jak widać grill to nie tylko kiełbaska i kaszanka. Możemy uruchomić naszą kulinarną kreatywność i przyrządzić inne dania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, mam pytanie czy tą wspaniałość można jeść na zimno?

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście, smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP