Na nadchodzący weekend mam dla Was fajny przepis na pyszne babeczki orzechowo - truskawkowe... Babeczki są mięciutkie i puszyste, nadziane po upieczeniu dżemem truskawkowym. Krem natomiast jest cięższy, maślany i orzechowy, zwieńczony kolejną, malutką porcją dżemu i soczystymi, słodkimi truskawkami.
Mój Mąż nie przepada zbytnio za maślanymi kremami, dlatego zrobiłam na szybko jeszcze jedną wersję kremu do babeczek z dosłownie 3 składników: mascarpone, masła orzechowego i cukru pudru. Ten krem jest lżejszy odrobinę i Małżonkowi smakował zdecydowanie bardziej. Dlatego w przepisie podaję Wam obie wersje, oryginalną i moją, może będziecie mieli ochotę wypróbować je obie.
SKŁADNIKI (na 12 - 14 babeczek):
- niepełne 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- niepełne 1/2 szklanki cukru (100 g)
- 1/4 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki oleju
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki mleka (125 ml)
- 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
SKŁADNIKI NA KREM:
Pierwsza opcja - Krem maślany:
- 1 i 3/4 szklanki cukru pudru (220 g)
- 1 szklanka masła, w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
Druga opcja - Krem z mascarpone:
- 350 g mascarpone
- 6 łyżek masła orzechowego
- 5 łyżeczek cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
DODATKOWO:
- dżem truskawkowy
- świeże truskawki
- kilka łyżeczek posiekanych orzeszków ziemnych
WYKONANIE:
BABECZKI:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
1. Do jednej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól, wymieszaj dokładnie.
2. W drugiej misce utrzyj mikserem przez 3 - 4 minuty masło z cukrem i olejem.
3. Teraz wbijaj po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu.
4. Zmniejsz obroty miksera i dodaj następnie w dwóch turach, naprzemiennie, mąkę i mleko, na koniec dodaj sok z cytryny i ekstrakt z wanilii, i krótko zmiksuj.
5. Papilotki napełnij do 3/4 ich wysokości przygotowaną masą i piecz babeczki przez 15 - 16 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
KREM:
Opcja 1: w misce utrzyj mikserem masło na puszystą masę, dodaj masło orzechowe, cukier oraz sól i ponownie utrzyj do uzyskania puszystego kremu.
Opcja 2: Mascarpone utrzyj mikserem z masłem orzechowym, cukrem i solą na gładki krem.
SKŁADANIE:
Upieczone babeczki wydrąż od góry małą łyżeczką, niewiele, tylko tyle, by napełnić babeczkę łyżeczką dżemu truskawkowego. Na wierzch babeczek wyciśnij za pomocą szprycy krem lub posmaruj je nożem porcją kremu. Na krem wyłóż około 1/2 - 1 łyżeczki dżemu truskawkowego oraz przepołowioną truskawkę. Całość posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Babeczki możesz przechowywać w lodówce, schłodzone najlepiej smakują, jednak te z kremem maślanym warto wyciągnąć 20 - 30 minut wcześniej z lodówki, żeby krem nie był zbyt twardy. Gotowe! Smacznego!
Mniam :) Piękne babeczki!!!
OdpowiedzUsuńMega babeczki ;)!
OdpowiedzUsuń