Dzisiaj podrzucam Wam pomysł na szybką i przepyszną pastę kanapkową z tuńczyka. Trochę to pasta, trochę sałatka, bo nie jest jedną masą, tylko składniki są siekane. Ale nie ma co za bardzo skupiać się na nazewnictwie, smak jest o wiele istotniejszy... 😋
Potrzebne jest do niej dosłownie kilka składników, a pasta smakuje rewelacyjnie czy to na pajdzie chleba, czy z bułką, bagietką, a nawet sama. Robię ją często, bo jest naprawdę smaczna i zdrowa, a przy tym bardzo syta. Do jej przygotowania używam tuńczyka z puszki w oliwie, zamiast w oleju. W smaku jest prze - prze - pyszna... Bez zbędnego przedłużania zapraszam Was zatem po przepis 😊
SKŁADNIKI:
- 2 puszki tuńczyka w oliwie
- 4 - 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1/3 cebuli czerwonej
- 1,5 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- siekany szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
1. W miseczce umieść odcedzonego z oliwy tuńczyka, rozdrobnij go widelcem.
2. Dodaj posiekane w drobną kostkę jajka oraz cebulę, majonez, jogurt, sól oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Pastą posmaruj pieczywo i posyp ją siekanym szczypiorkiem. Gotowe! Smacznego!
Uwielbiam takie pasty kanapkowe - te z tuńczykiem lub makrelą często się u nas pojawiają :)
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanie, albo kolacja. Kanapka na zdjęciu prezentuje się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniami, wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńTrochę się różni od przepisu, z którego sama robię pastę z tuńczyka, zatem następnym razem skorzystam i porównam:)
OdpowiedzUsuń