środa, 21 października 2015

MAKARON Z KREWETKAMI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI



W weekend kupiłam w fantastycznej cenie naprawdę cudnej urody krewetki i moje Dzieci pomogły mi przygotować szybciutko bardzo prostą potrawę :)) Jest to jedno z Ich ulubionych dań, ponieważ wprost przepadają za krewetkami :) 
Bardzo łatwy i bardzo szybki makaron spaghetti z aromatycznymi krewetkami i pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem dużej ilości świeżej natki pietruszki. Zapachy i smaki pięknie się przeplatają w tym błyskawicznym daniu: plasterki czosnku, siekana cebula, płatki chili i kawałki pomidorków. Zresztą to danie jest tak uniwersalne, ze możecie kombinować ze swoimi ulubionymi dodatkami :)
Woreczek zamrożonych krewetek mam zawsze w zapasie i taki szybki obiad lub kolację serwuję mojej Rodzinie często, jednak w większości przypadków sięgam po zdrowszy makaron razowy, który bardzo Wam polecam również do tego dania :)


SKŁADNIKI (na 2-3 porcje):

  • 200-250 g makaronu spaghetti (można użyć innego rodzaju)
  • około 150 g krewetek
  • 2 łyżki oliwy  z oliwek
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 małe szalotki lub 0,5 średniej cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • odrobina płatków chili
  • sol i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki


WYKONANIE:
Mrożone krewetki należy najpierw rozmrozić. Włóż je więc do garnka z ciepłą wodą na 15 minut
W tym czasie makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z 1 łyżką masła i zeszklij na niej drobno posiekaną w kostkę szalotkę i 1 ząbek czosnku pokrojony w cieniutkie plasterki.
Dodaj osuszone na ręczniku papierowym krewetki i smaż je około 2 minuty z jednej strony. Posól, popieprz, dodaj płatki chili, drugi ząbek czosnku starty na tarce i pozostałe 0,5 łyżki masła. Zamieszaj i smaż krewetki kolejne 2 minuty z drugiej strony. 
Dodaj teraz pokrojone  na pół pomidorki, wymieszaj wszystko dokładnie i przesmaż całość jeszcze 2 minuty, aż pomidorki puszcza soki i zaczną lekko się rozpadać. 
Na koniec dodaj makaron oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj całość delikatnie, ale dokładnie i przełóż na talerze. Gotowe! Smacznego!





2 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje, tak lekko :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) To bardzo lekkie danie, człowiek się najada, ale nie czuje się ociężały :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP