Bardzo prosta i bardzo tania zupa - krem z porów i ziemniaków, z dodatkiem zielonego groszku. Zupa o delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji oryginalnie nazywa się Vichyssoise i podaje się ją latem jako chłodnik, a zimą jako rozgrzewający krem. Jej ugotowanie, łącznie z obraniem warzyw to tylko 20 - 25 minut, więc warto ją przygotować, a w dodatku tak już wspominałam, jej koszt jest naprawdę niewielki. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 4 łodygi pora
- 4 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula lub 3 szalotki
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki mleka
- 600 ml wody (lub bulionu warzywnego)
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 300 g groszku mrożonego (opcjonalnie)
- słodka śmietanka do polania (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Z porów usuń zewnętrzne liście (mocno zielone), pozostawiając tylko białe i delikatnie zielone części. Przekrój je wzdłuż na pół i dokładnie umyj, a następnie pokrój w plasterki.
Cebulę i obrane ziemniaki pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej masło i dodaj pokrojone warzywa. Podgrzewaj wszystko przez około 3 minuty, często mieszając, następnie wlej mleko i wodę, i gotuj zupę na najmniejszym ogniu przez około 15 - 17 minut pod przykryciem.
4 minuty przed końcem gotowania wrzuć groszek zielony (jeśli masz oczywiście ochotę, kolor na pewno będzie intensywniejszy).
Na koniec dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Zamieszaj zupę i zblenduj ją na gładki krem. Gdyby była za gęsta możesz dolać odrobinę wody lub bulionu. Zupę podawaj z grzankami. Gotowe! Smacznego!
Genialna! Uwielbiam takie zupy kremy :)
OdpowiedzUsuńMadziu, świetnie, czekam zatem na jakiś przepis u Ciebie :))
Usuńjuż się robię głodna ;-)
OdpowiedzUsuń--------------------------------------
http://bit.ly/2exPe2V
Przepyszna zupa , nawet moja wybredna córka pochłoneła całą porcję :) Jutro gotuje krem z marchewki :)
OdpowiedzUsuńOgromnie mnie to cieszy! :) Jak już Córeczce smakowało to dla mnie największa nagroda :)
Usuń