sobota, 7 sierpnia 2021

SZYBKIE CIASTO Z MALINAMI (NAJPROSTSZY PRZEPIS)


Niedawno podawałam Wam przepis na najszybsze, najprostsze ciasto z jabłkami. Ostatnio upiekłam jego wersję z malinami, zrobiłam szybka sesję i dziś publikuję przepis, może ktoś z Was skorzysta z niego przy weekendzie😊 

Ciasto jest tak łatwe i bezproblemowe, że gdy tylko najdzie Was ochota, ze spokojem zrobicie je do popołudniowej kawy lub herbaty. Maliny śmiało możecie zastąpić innymi owocami, jeśli nie macie ich akurat w domu. 

Przy minimalnej ilości pracy i podstawowych składnikach powstaje przepyszne, lekko biszkoptowe, mięciutkie i pachnące ciasto...

Ogromnie Wam polecam ten wypiek jako niezawodny i awaryjny przepis na wypadek niezapowiedzianych gości lub, kiedy w ciągu dnia, zapragniecie zjeść szybko jakieś dobre ciacho... 😉🍰

Oryginalny przepis pochodzi z bloga Wszystkiego Słodkiego ((TUTAJ KLIK) 


SKŁADNIKI: 

  • 10 łyżek mąki pszennej (130 g) 
  • 10 łyżek cukru (150 g) 
  • 10 łyżek oleju (100 ml) 
  • 4 jajka 
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 350 g malin (mrożonych lub świeżych)
  • odrobina mąki do obtoczenia malin


DODATKOWO: 

  • cukier puder do posypania 


WYKONANIE: 

1. Formę do pieczenia o wymiarach 18 x 28 cm (ja używam zamiennie formy 25 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i wysyp odrobiną mąki. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. 

2. Do miski przełóż wszystkie pozostałe produkty i zmiksuj całość krótko, tylko do połączenia się składników. 

4. Na dno formy wyłóż maliny obtoczone uprzednio w mące i zalej je przygotowanym ciastem. 

5. Piecz ciasto przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na koniec posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!





2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP