BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ - W TRZECH WERSJACH
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1szklanka mleka (użylam roślinnego)
- miód (opcjonalnie np. syrop z agawy lub cukier do smaku)
DODATKOWO:
- truskawki (lub inne ulubione owoce: maliny, borówki, jeżyny, jabłka, itp.)
- ciemne kakao lub gorzka czekolada
- ziarenka wanilii (opcjonalnie) - "czysty" budyń smakuje równie wspaniale
WYKONANIE:
Kaszę jaglaną wsyp na gęste sitko i przepłucz wrzącą wodą, a następnie jeszcze raz dokładnie gorącą wodą z kranu.
Przełóż ją do garnuszka (najlepiej z grubym dnem), dolej wodę i zagotuj. Kiedy kasza wchłonie wodę (około 5-10 minut), dolej mleko i gotuj kaszę do miękkości (kolejne 7-10 minut), na bardzo gęsty budyń kasza może się nawet rozgotować. Uważaj,tylko, żeby kasza się nie przypaliła, w razie konieczności dolej jeszcze trochę mleka.
Ugotowaną kaszę dosłodź miodem, agawą lub cukrem i zblenduj lub zmiksuj na gładki budyń. Gdyby był za gesty dolej odrobię mleka.
Podziel budyń na porcje i dodaj do każdej ulubione składniki: truskawki, kakao lub czekoladę, opcjonalnie wanilię (wanilia nie jest konieczna). Zmiksuj dokładnie lub wymieszaj. Podawaj gorące.
No popatrz, robiłam zmiksowaną jaglankę na mleku, a nawet nie wiedziałam, że to budyń ;))) Rewelacyjna jest jaglanka na słodko!!! :) Narobiłam sobie chęci na tą truskawkową- akurat wczoraj kupiłam mrożone truskawy...
OdpowiedzUsuńNo widzisz, czego się możesz nauczyć od takiej starej kuchary jak ja!:D MAŹ JAGLANA = BUDYŃ! Ale dobrze, tym razem wybaczam Ci, młodej kucharce, takie braki wiedzy w sztuce kulinarnej ;DDD Żeby mi to było ostatni raz!:DDD
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda i zapewne bardzo dobrze smakuje! Spróbuję z pewnością :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis na budyń! Jakie kolory! :)
OdpowiedzUsuńI, którą wersję wybrać?! Boskie :)
OdpowiedzUsuńOto jest pytanie:))) Ja też nie potrafię wybrać jednej ulubionej wersji:) To zbyt trudne zadanie!
UsuńWygląda obłędnie! Muszę koniecznie zrobić mojemu synkowi! Myślę, że zje z wielkim apetytem ;)
OdpowiedzUsuńDeser wygląda fantastycznie i jest bardzo zdrowy. Idealne połączenie dla wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie. Jaglanka, świeże owoce i pyszne dodatki. Świetny przepis, wart uwagi i zapamiętania.
OdpowiedzUsuńOgromnie dziękuję, jest mi bardzo miło :) Czasem takie proste przepisy są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń